Στρατιές αστυνομικών εγκαθίστανται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των πρωτοφανώς αυξημένων μέτρων που λαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ. για τις ημέρες των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τα μέτρα θα είναι περισσότερο ενισχυμένα απ' ό,τι στη Σύνοδο Κορυφής του 2003, διαμήνυσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου.
Η πρωτοφανής κινητοποίηση οργανώνεται με τη συμμετοχή περισσότερων από 4.000 αστυνομικών.
Από σήμερα στο αστυνομικό μέγαρο της οδού Μοναστηρίου θα εγκατασταθεί αρχικά ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Ιωάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος και φέτος θα έχει την επίβλεψη της οργάνωσης των μέτρων τάξης για την αποφυγή επεισοδίων κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων στα εγκαίνια της 75ης ΔΕΘ. Ωστόσο την ημέρα των μεγάλων διαδηλώσεων αναμένεται στο κέντρο επιχειρήσεων να βρεθεί και ο ίδιος ο αρχηγός της αστυνομίας. "Πάμε να προλάβουμε το οποιοδήποτε κακό", δήλωναν στη "ΜτΚ" πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τονίζοντας πως οι φετινές διαδηλώσεις θα έχουν "ιδιαίτερο χρώμα" λόγω της οικονομικής κρίσης και υπογραμμίζοντας ότι φοβούνται πως το γεγονός αυτό θα το εκμεταλλευτούν ομάδες ταραξιών.
Για πρώτη φορά τα ενισχυμένα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τη Δευτέρα, με ανάπτυξη αστυνομικών για τη φύλαξη στόχων και με αύξηση των περιπολιών. Ενδεικτικό είναι πως εκτός από τις διμοιρίες των ΜΑΤ και των Μέτρων Τάξης που θα κινητοποιηθούν από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των διμοιριών ΜΑΤ που θα χρησιμοποιηθούν από την Αθήνα, ενώ ανοιχτός είναι ακόμη ο αριθμός των διμοιριών Μέτρων Τάξης που θα ανέβουν από την πρωτεύουσα, αφού από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δόθηκε το πράσινο φως για την ενίσχυση "με όσες δυνάμεις θέλει η Θεσσαλονίκη". Παράλληλα, από την Αθήνα θα αναπτυχθεί η δίκυκλη ομάδα "Δέλτα", που χρησιμοποιείται κυρίως στις διαδηλώσεις, ενώ, εκτός των δυνάμεων της ομάδας ΔΙΑΣ της Θεσσαλονίκης, μοτοσικλετιστές των ίδιων ομάδων θα φτάσουν απ' όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
"Η Θεσσαλονίκη θα αστυνομοκρατείται, όπως την περίοδο της Συνόδου Κορυφής", παραδέχτηκαν αξιωματικοί της αστυνομίας, εκφράζοντας ακόμη και τις ενστάσεις τους, πως το σχέδιο είναι υπερβολικό. Σε κάθε εγκαίνια ΔΕΘ επιστρατεύονται περίπου 3.200 αστυνομικοί. Φέτος, αρχικά ο αριθμός είχε υπολογιστεί σε 3.700, ενδέχεται όμως να ξεπεράσουν τις 4.000, χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη τίποτε.
Έντονος είναι ο προβληματισμός των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη για το σχέδιο που θα εφαρμοστεί την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, το προσεχές Σάββατο, οπότε συνήθως σημειώνονται τα πιο βίαια επεισόδια. Η απόφαση των πρυτανικών αρχών, φέτος, να πραγματοποιήσουν εκδήλωση-συναυλία στον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δυσχεραίνει τον σχεδιασμό της αστυνομία, που προέβλεπε αποκλεισμό των πανεπιστημιακών χώρων το Σάββατο. Τα τελευταία χρόνια, οι χώροι των πανεπιστημίων ήταν κλειστοί και, επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια της εξέλιξης των πορειών παρατάσσονταν λεωφορεία της αστυνομίας κάθετα στις οδούς Εγνατία, Εθνικής Αμύνης, Μελενίκου και Αγίου Δημητρίου, αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο την οργανωμένη πρόσβαση διαδηλωτών στους χώρους του ΑΠΘ, ειδικά ταραξιών που συνήθως βρίσκουν καταφύγιο μετά τις πορείες. Το ίδιο όμως είναι δύσκολο να γίνει φέτος, αφού το πανεπιστήμιο θα είναι ανοιχτό.
"Είναι η πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά την είσοδο του ΔΝΤ στην οικονομία μας. Η αντίδραση θα είναι μεγάλη, ειδικά από τις ομάδες που συνηθίζουν να προκαλούν ταραχές", υποστήριζαν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Τόνιζαν ακόμη ότι η κινητοποίηση στον αντιεξουσιαστικό χώρο αναμένεται να είναι μεγάλη. Μάλιστα, μέλη ακραίων ομάδων ενδέχεται να ενισχυθούν και από το εξωτερικό.
Οι περισσότερες δυνάμεις θα αναπτυχθούν γύρω από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια από τον πρωθυπουργό. Θεωρείται βέβαιο πως δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ και Μέτρων Τάξης θα περικυκλώσουν το συνεδριακό κέντρο, όπως γίνεται κάθε χρόνο, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε διαδηλωτές.
Μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί και κατά τις ημέρες που προηγούνται των εγκαινίων, δηλαδή καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Έντονος φόβος των διωκτικών αρχών είναι οι εμπρηστικές επιθέσεις, κυρίως όμως ένα εντυπωσιακό χτύπημα τρομοκρατών. Αναλυτές της αντιτρομοκρατικής διεμήνυαν σε κλιμάκια της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. πως τα εγκαίνια της ΔΕΘ επειδή είναι οικονομική εκδήλωση ενέχουν αυτόν τον συμβολισμό, επομένως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για τρομοκρατικό χτύπημα. "Ο φόβος αυτός είναι εντονότερος τώρα, καθώς στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνεται κόσμος απ' όλη την Ελλάδα. Το οικονομικό ενδιαφέρον εστιάζεται εδώ", επιβεβαίωναν στελέχη της αντιτρομοκρατικής από τη Θεσσαλονίκη. Η υπηρεσία αναμένεται να ενισχυθεί με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ατόμων που θα έρθουν από την Αθήνα, ενώ δεν αποκλείστηκε να τεθούν σε λειτουργία και μηχανήματα παρακολούθησης που έχει προμηθευτεί η ΕΛ.ΑΣ.
Παράλληλα, ακόμη πιο αυξημένοι θα είναι οι προληπτικοί έλεγχοι στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το ίδιο σχέδιο είχε εφαρμοστεί και κατά τη Σύνοδο Κορυφής το 2003, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις σε οργανώσεις, καθώς πολλά άτομα βρέθηκαν για εξακρίβωση στοιχείων σε αστυνομικά τμήματα.
Σε επιφυλακή, εξάλλου, θα βρίσκονται τόσο το λιμενικό όσο και η πυροσβεστική, δυνάμεις των οποίων αναμένεται να ενισχυθούν ενόψει των εγκαινίων.
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρης Οικονόμου γνωρίζει πολύ καλά ότι την ημέρα των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ, και ειδικά των διαδηλώσεων που θα γίνουν, γύρω από το Βελλίδειο και τις περιοχές των συγκεντρώσεων θα έχουν στήσει τις δορυφορικές εγκαταστάσεις τους τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά κανάλια του κόσμου. Ειδικά για το επικοινωνιακό κομμάτι των μέτρων, οδηγίες δίνει προσωπικά ο κ. Οικονόμου, ο οποίος άλλωστε ήταν αυτός που φρόντισε να κάνει το ίδιο, ως εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., την περίοδο των διαδηλώσεων για τη Σύνοδο Κορυφής το 2003.
Φέτος, στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ξέρουν πως τα μάτια όλου του κόσμου θα βρίσκονται στην Ελλάδα και θεωρούν πως το ενδεχόμενο πρόκλησης εκτεταμένων επεισοδίων θα ήταν το χειρότερο σενάριο για να δυσφημιστεί παγκοσμίως η χώρα μας. Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, ακόμη και η στάση που θα κρατήσουν οι διωκτικές αρχές σε αυτές τις διαδηλώσεις θα βρεθεί στο στόχαστρο των παγκόσμιων μέσων ενημέρωσης. Γι' αυτό τον λόγο διαμηνύουν στα επιχειρησιακά στελέχη ότι πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων.
πηγή: Stop Cartel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου