Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Εφιάλτης


πηγή: ΆΝΤΙ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΔΙΟΔΙΩΝ, ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΜΑΡΤΗ

Η τροπολογία Ρέππα, η τρομοκρατική και εκφοβιστική προσπάθεια των κυβερνώντων να μας πείσουν για την «αποκλίνουσα» συμπεριφορά μας, μας βρίσκει ξανά στους δρόμους για 18ο μήνα.

Το κίνημά μας θα μείνει στους δρόμους μέχρι να ξηλωθούν όλες οι μπάρες του χρεοκοπημένου συστήματος που βυθίζει όλο τον εργαζόμενο πληθυσμό σε καθεστώς μόνιμης ανεργίας και υποαπασχόλησης.

Εμείς δεν πρόκειται να πτωχεύσουμε για χατήρι των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων και των ανεκδιήγητων μνημονιακών κυβερνήσεων.

Έλληνες λαθρομετανάστες

Είναι απίστευτη η υποκρισία της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κοινωνίας και μάλλον φτάνει η ώρα που θα πληρωθεί ακριβά.

Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι μιλούν για την ανάγκη να επικρατήσει νομιμότητα στη χώρα, ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Τους προτιμούν παράνομους. Μα οι περισσότεροι μετανάστες θέλουν τη νομιμοποίηση, για να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε σε μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα.

Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των μεταναστών θα φύγουν από την Ελλάδα μόλις νομιμοποιηθούν, γιατί τόσοι Έλληνες δεν επιθυμούν τη νομιμοποίηση των μεταναστών; Δεν λένε πολλοί «να φύγουν οι μετανάστες»; Ε, αν νομιμοποιηθούν, θα φύγουν.

Η πραγματικότητα είναι πως θέλουμε –και χρειαζόμαστε- τους μετανάστες αλλά τους θέλουμε χωρίς δικαιώματα. Δηλαδή, θέλουμε σκλάβους. Να δουλεύουν φτηνά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, να είναι υπάκουοι και –αν είναι δυνατόν- να μην κυκλοφορούν στους δρόμους μας.

Όλη αυτή η υστερία για τους «μετανάστες που έχουν έρθει στην Ελλάδα, για να απειλήσουν τις ζωές μας και τις δουλειές μας» είναι ένα ψέμα – είναι ένα ψέμα που λέγεται συνέχεια. Οι μετανάστες δεν έρχονται στην Ελλάδα – οι μετανάστες περνάνε από την Ελλάδα. Αλλά δεν τους αφήνουμε να περάσουν. Τους εγκλωβίζουμε εδώ.

Τοξική Βόμβα Απειλεί Την Αθήνα!

ΕΡΕΥΝΑ-ΣΟΚ ΤΟΥ ΕΜΠ
150 ΤΟΝΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΡΡΟΠΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ

Οι επιστήμονες απευθύνουν δραματικό SOS για το κτίριο του Κονοφάγου στο Λαύριο, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τοξικά υλικά, όπως αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδος. Το κτίριο είναι έτοιμο να καταρρεύσει απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα τα δηλητήρια και απειλώντας χιλιάδες ζωές...

Τοξική βόμβα 150 τόνων άκρως επικίνδυνων ουσιών απειλεί την Αθήνα. Οι επιστήμονες απευθύνουν δραματικό SOS για το κτίριο του Κονοφάγου στο Λαύριο, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα τοξικά, όπως αρσενικό, κάδμιο και μόλυβδος. Το κτίριο είναι έτοιμο να καταρρεύσει απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα τα δηλητήρια και απειλώντας χιλιάδες ζωές…

Τα απόβλητα, τα οποία προέρχονται από τα ορυχεία του Λαυρίου, είχαν αποθηκευτεί σε αυτό το κτίριο με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Κονοφάγου το 1960, για να σταματήσουν οι θάνατοι από αυτά που θέριζαν τον πληθυσμό εκείνη την εποχή. Η λύση ήταν «προσωρινή», όμως 51 χρόνια μετά παραμένουν στο υπερσύγχρονο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο του Λαυρίου. Η ουσιαστική διαφορά με τότε είναι ότι το κτίριο καταρρέει...

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού από μέλη του «Δεν Πληρώνω»

Στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου βρέθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης μέλη του Κινήματος «Δεν Πληρώνω» και εργαζόμενοι και εκπρόσωποι της Αττικής Οδού, ανταλλάσσοντας εκατέρωθεν μηνύσεις, έπειτα από περιστατικό που σημειώθηκε στα διόδια στο ύψος της Κατεχάκη.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί στο tvxs.gr, ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, μέλος του Κινήματος «Δεν Πληρώνω», o K.K., μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μενιδίου, περνώντας από τα διόδια της Αττικής Οδού στην Κατεχάκη, δήλωσε αδυναμία πληρωμής και ζήτησε την έκδοση πιστωτικού σημειώματος. «Πρόκειται για δικαίωμά του, μπορεί να περάσει τα διόδια χωρίς να πληρώσει, μεταθέτοντας την ημερομηνία πληρωμής όταν θα μπορέσει, βάσει βεβαίως του χρονοδιαγράμματος που θέτει η κάθε εταιρεία», τονίζει και συνεχίζει: «Η υπάλληλος της Αττικής Οδού αρνήθηκε να εκδώσει πιστωτικό και κράτησε τον κύριο με κλειστή τη μπάρα των διοδίων στο σημείο. Κοντά στο σημείο υπήρχαν άντρες της Τροχαίας, και ο οδηγός τους κάλεσε για να επέμβουν, τονίζοντάς τους πως τον κρατούν παρανόμως».

Η αντίδραση της Τροχαίας, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου αυτή που περίμενε ο οδηγός. Η Τροχαία ζήτησε από τον οδηγό να μεταβεί στην άκρη του δρόμου για να μην εμποδίζει. Η μπάρα των διοδίων άνοιξε και ο οδηγός έκανε στην άκρη για να λυθεί το ζήτημα. «Επειδή πέρασε τα διόδια χωρίς να πληρώσει(!), η Τροχαία έκοψε κλήση στον οδηγό, βάσει σχετικής διάταξης του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ακόμη, του αφαίρεσε άδεια και πινακίδες. Αφού οι ίδιοι του είπαν να κάνει στην άκρη και άνοιξαν τα διόδια», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος. «Αντί η Τροχαία να αναγκάσει τον υπάλληλο να κόψει πιστωτικό, αφού αυτό που είχε κάνει ήταν παράνομο, είπε στον οδηγό να κάνει στην άκρη για να μην εμποδίζει και στη συνέχεια του έκοψε κλήση επειδή πέρασε... χωρίς να πληρώσει.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ταφή απο-ρεμάτων

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟ ΠΟΡΙΣΜΑ-ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΥΤΑ

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία... Είκοσι δύο ερωτήματα θέτουν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό σε ένα πόρισμα-καταπέλτη, έπειτα από δύο αυτοψίες που έγιναν στο εργοτάξιο και δείχνουν κακοτεχνίες και ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στα ρέματα της περιοχής.
Οι δύο αυτοψίες των επιθεωρητών δείχνουν στεγάνωση των χώρων όπου θάβονται τα σκουπίδια
Υπενθυμίζεται ότι ο ΧΥΤΑ Γραμματικού είναι ένα από τα δύο έργα (το άλλο είναι ο ΧΥΤΑ Κερατέας για τον οποίο συγκρούονται επί τρίμηνο ΜΑΤ και κάτοικοι) για τα οποία η κυβέρνηση ασκεί κάθε μορφή πίεσης προκειμένου να υλοποιηθούν.

Με δεδομένη την πίεση αυτή, θα περίμενε κανείς να έχουν προηγηθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και προετοιμασίες για να μην υπάρχουν κενά και αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον, ώστε να βρίσκουν απάντηση οι ανησυχίες και τα ερωτήματα των κατοίκων που αντιδρούν.

Οι αυτοψίες που έγιναν όμως στις 21/10/2010 και 4/2/2011 άλλα δείχνουν καθώς διαπιστώνουν:

«Επιμένει» με χωματερές η Ελλάδα

Τι δείχνουν οι αριθμοί της Eurostat για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ε.Ε. το 2009

Στις χωματερές καταλήγουν τα 8/10 των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στη χώρα μας, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Κάθε κάτοικος της Ελλάδας παράγει 478 κιλά απορριμμάτων, διαπιστώνει η Eurostat για το 2009.


Η Βουλγαρία είναι η πρωταθλήτρια όσον αφορά τη χρήση χωματερών, καθώς δεν υπάρχουν άλλες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων στη συγκεκριμένη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση της κατάταξης με το ποσοστό απορριμμάτων που καταλήγει στις χωματερές να φτάνει στο 82%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 38%.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Χρώμιο 22.500 φορές πάνω από το όριο!

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο σε συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα αποδεκτά όρια κατά 225 έως 22.500 φορές(!) εντόπισαν στον Ασπρόπυργο μετρήσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Ξεκινά έτσι μόλις τώρα να σκιαγραφείται η εικόνα του «τέρατος» που εξέθρεψαν επί δεκαετίες στο Θριάσιο πεδίο η ανεξέλεγκτη δράση κάποιων επιχειρήσεων και η αδιαφορία των αρμοδίων. Οπως συμβαίνει και στον Ασωπό Βοιωτίας, συγκεντρώνεται εδώ μεγάλο μέρος βιομηχανικής δραστηριότητας, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για το πού καταλήγουν τα απόβλητα των εργοστασίων. Επιπροσθέτως, όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα ρεπορτάζ («Ε» - «Βάλτος τοξικών σε σπίτια-μποστάνια» - 28/6/08), μέσα στα χωράφια πηγαίνουν άγνωστοι και πετούν βαρέλια με τοξικά απόβλητα, που μένουν εκτεθειμένα χωρίς κανείς να ασχολείται.

Πανάκριβο τίμημα από τα δηλητήρια

Κύριο άρθρο στην Ελευθεροτυπία

ΠΑΝΑΚΡΙΒΟ τίμημα πληρώνουν περιοχές της χώρας, οι οποίες επί δεκαετίες δέχονται τόνους δηλητηρίων από λύματα και άλλες επικίνδυνες ουσίες. Τις πετάνε ανεξέλεγκτα όπου βρουν ασύδοτες επιχειρήσεις και άλλοι ασυνείδητοι, που παραμένουν ασύλληπτοι.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ παράδειγμα, ο ποταμός Ασωπός, αυτός ο κινούμενος βούρκος, που κουβαλά τα επικίνδυνα λύματα δεκάδων βιομηχανιών και έχει ρυπάνει τον κάμπο της περιοχής. Οι τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου στους κατοίκους της περιοχής.

Μελέτη του Πολυτεχνείου: πάνω από 25 εκατ. ευρώ το κόστος ρύπανσης του Ασωπού

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ
Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος της ρύπανσης του Ασωπού για τους δήμους και τις κοινότητες της περιοχής.

Ποσό ίσο με το ΕΣΠΑ για υποδομές Σύγχρονου Πολιτισμού από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με το ένα δέκατο των χρεών των κομμάτων, με το φετινό οικονομικό άνοιγμα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού.

Εννιά στους δέκα κατοίκους των παραπάνω περιοχών θεωρούν ότι η ρύπανση των υπόγειων νερών έχει προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στο οικοσύστημα, στο κόστος ζωής τους και στην τοπική οικονομία.

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων - Μεταλλουργών του ΕΜΠ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ηράκλειτος» του υπουργείου Παιδείας. Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Δαμίγος, επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Οικονομία: «Μόνο το κόστος κατασκευής του αγωγού σύνδεσης του Ωρωπού με τις πηγές της Μαυροσουβάλας έχει προϋπολογιστεί περίπου σε 10 εκατ. ευρώ . Σε αυτά, προσθέστε το κόστος υδροδότησης των Οινοφύτων και άλλων οικισμών της περιοχής για να βρείτε το ελάχιστο ύψος της οικονομικής ζημιάς». Ο Γιώργος Τέντες, ο υποψήφιος διδάκτορας που εκπονεί διδακτορική εργασία στο θέμα, προσθέτει: «Οι υψηλές συγκεντρώσεις επικίνδυνων στοιχείων για την ανθρώπινη υγεία, όπως το εξασθενές χρώμιο, έκαναν τα υπόγεια νερά της λεκάνης του Ασωπού ακατάλληλα για ύδρευση και άλλες χρήσεις και δημιούργησαν σοβαρές επιπτώσεις στο οικοσύστημα. Ολα αυτά προκαλούν ένα σημαντικό κόστος για την κοινωνία, το οποίο προσπαθούμε να αποτιμήσουμε σε χρηματικές μονάδες».

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

Όλοι στις Αφίδνες την Καθαρή Δευτέρα στις 4μμ

Όλοι στις Αφίδνες την Καθαρή Δευτέρα στις 4 μμ για το άνοιγμα των διοδίων, φορέστε σκούφους, κασκώλ και γάντια. Κερνάμε τσίπουρο.

Τα σκουπίδια μέσα στο ρέμα

ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Της ΝΑΝΤΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

«Βόμβα μεγατόνων» στα θεμέλια του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ Γραμματικού βάζει έκθεση αυτοψίας των επιθεωρητών Περιβάλλοντος η οποία διαπιστώνει ότι από το χώρο της χωματερής διέρχονται δύο ρέματα που με τις βροχοπτώσεις κατεβάζουν χιλιάδες τόνους λάσπης στη θάλασσα του νότιου Ευβοϊκού!

Ηδη το φαινόμενο, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και φορείς της περιοχής, σημειώνεται από τον Ιούλιο του 2010 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, προκαλώντας τεράστια καταστροφή στο θαλάσσιο οικοσύστημα. «Σήμερα παρασύρονται μόνο λάσπες και φερτά υλικά. Τι θα γίνει αύριο που θα πέφτουν σκουπίδια;» αναρωτιούνται.

Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί το γεγονός ότι οι εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες του έργου εντοπίζουν τη διαμορφωμένη κοίτη του κύριου αποδέκτη των επιφανειακών νερών του χώρου σε απόσταση 300 μέτρων από το όριο του ΧΥΤΑ!

Αναφέρει συγκεκριμένα η διενεργηθείσα από την κοινοπραξία «Enviroplan - ΕΠΕΜ - Ι. Φραντζής και συνεργάτες» μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) με ημερομηνία Σεπτέμβριος του 2003: «Ο κύριος αποδέκτης των επιφανειακών νερών του χώρου είναι το ρέμα περιοδικής ροής, του οποίου η κύρια και διαμορφωμένη κοίτη βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων από το όριο του χώρου και απολήγει στη θαλάσσια περιοχή ΒΑ του χώρου».

Οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος, όμως, ύστερα από δύο αυτοψίες (21.10.2010 και 4.2.2011) διαπιστώνουν μεταξύ άλλων στις 28 Φεβρουαρίου τα εξής:

LinkWithin