Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Τα έχει χάσει ο Μαγκριώτης...

Έστειλε απάντηση στο Press-gr για ανάρτηση την οποία όμως ... δεν είχαμε δημοσιεύσει ποτέ! Απέλπιδα προσπάθειά του να κρατηθεί στην κυβέρνηση. Τι του έγραψαν...

Πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη αμηχανία ο (ακόμη) υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι έστειλε (και) προς το Press-gr απάντηση για ανάρτηση την οποία όμως το blog δεν είχε δημοσιεύσει ποτέ!!!
Ιδού, κατ' αρχάς, τι γράφει ο κ. υφυπουργός:
Προς τους διαχειριστές του Bobolasgate.info, του press-gr.blogspot.com και του tro-ma-ktiko.blogspot.com.
Σχετικά με την ανάρτηση «Νέο πολιτικό έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού με υπογραφή Μαγκριώτη (καθ΄ υπαγόρευση Μπόμπολα)».
Ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα αυτό που γράφετε διότι, πρώτον η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου έχει πάνω από όλα τη διαφάνεια και δεύτερον, εγώ προσωπικά ούτε έχω υπογράψει, ούτε πρόκειται να υπογράψω τέτοιο σχέδιο νομού διότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα για τέτοια θέματα.
Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Από το περιεχόμενο της απάντησης φαίνεται, σε πρώτη ανάγνωση, η προσπάθεια του κ. Μαγκριώτη να...

Μεγάλες επενδύσεις ή μεγάλες περιβαλλοντικές κρίσεις; Περιβαλλοντικά επώδυνο το νομοσχέδιο για τα μεγάλα έργα

Απειλή για σημαντική περιβαλλοντική οπισθοδρόμηση εγκυμονεί το νομοσχέδιο «Επιτάχυνση Μεγάλων Έργων – Στρατηγικών Επενδύσεων», το οποίο έθεσε από τις 6 Αυγούστου σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση ο Υπουργός Επικρατείας, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αρχέλων, Αρκτούρος, MOm Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και Καλλιστώ. Οι οργανώσεις, υπέβαλαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης λεπτομερές κείμενο σχολιασμού, το οποίο επισυνάπτεται.

«Θρεπτικά» καρότα Ασωπού με... καρκίνο

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών ελέγχων εντοπίστηκε νικέλιο έως και 700% πάνω από το επιτρεπόμενο όριο

Του Κασσιανού Τζέλη

Eπιτακτική είναι η ανάγκη εκπόνησης και επέκτασης των επιδημιολογικών μελετών, υπό την αιγίδα την επίσημης πολιτείας όμως, και πλέον της περιοχής του Aσωπού, καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι το εξασθενές χρώμιο έχει μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα σε ακτίνα τουλάχιστον 30 χλμ.
Γίνεται ακόμη εμφανές ότι μέσω του Aσωπού τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία κάθε ελληνικού νοικοκυριού που καταναλώνει εδώ και χρόνια προϊόντα που παράγονται στην περιοχή και κυρίως πατάτες, καρότα, άλλα και αναψυκτικά που εμφιαλώνονται με νερό από το καρκινογόνο ποτάμι.
H μελέτη του Πανεπιστημίου της Aθήνας, που θα παρουσιαστεί επίσημα στα τέλη του μήνα στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Hμέρες Aναλυτικής Xημείας» που θα διεξαχθεί στη Mυτιλήνη, φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία: Nικέλιο σε ποσότητες έως και 700% πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια σε ένα μόνο καρότο που παράχθηκε στον κάμπο της Θήβας κι αγοράστηκε από σούπερ μάρκετ της Aθήνας!

Σχολεία Αττικής - Στοιχίζουν τριπλάσια με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ

Πανάκριβα θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό τα έργα που αποφάσισε και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, να κατασκευαστούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι κάποιοι μεγάλοι κατασκευαστές και το τραπεζικό κεφάλαιο που θα απολαμβάνουν σίγουρη και εγγυημένη κερδοφορία για δεκαετίες.
Μόνο τα 24 σχολεία που αποφάσισε να κατασκευάσει ο ΟΣΚ με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, με δύο διαγωνισμούς, στην περιοχή της Αττικής, θα στοιχίσουν 3,5 φορές περισσότερο, από το εάν κατασκευάζονταν με την κλασική μέθοδο δημοσίων έργων και με αυτεπιστασία από τους εργαζόμενους του Οργανισμού! Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς που αφορούν τη μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 24 Σχολικών Μονάδων με ΣΔΙΤ. Οι συμβάσεις αφορούν σε κατασκευές σχολικών μονάδων στους Δήμους Αθηναίων, Ιλίου, Κερατσινίου, Κορωπίου, Γέρακα, Περιστερίου, Πεντέλης, Νέου Ηρακλείου, Μεγάρων και Ωρωπού. Ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού είναι 75,75 εκατ. ευρώ και του δεύτερου 59,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα 24 σχολεία θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό συνολικά 135,15 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,6 εκατ. ευρώ το κάθε ένα, όταν σήμερα για την κατασκευή ενός 12θέσιου σχολείου ο ΟΣΚ δαπανά κατά μέσο όρο μόνο 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς βέβαια να υπολογισθεί η τιμή του οικοπέδου, αφού έτσι κι αλλιώς και στη μία περίπτωση και στην άλλη αυτό ήδη υπάρχει. Ουσιαστικά, ο ΟΣΚ ΑΕ θα μπορούσε να κατασκευάσει αυτά τα 24 σχολεία με 38,5 έως 40 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα θα στοιχίσουν 135,15 εκατ. ευρώ, καθώς στο κόστος περιλαμβάνονται η μελέτη, η κατασκευή, η συντήρηση, η φύλαξη της σχολικής μονάδας για 25 χρόνια, οι αμοιβές των ιδιωτών συμβούλων και βέβαια το κέρδος των ιδιωτικών ομίλων, το οποίο θα εξασφαλίζεται από την πληρωμή των δόσεων που θα πληρώνει ο ΟΣΚ κάθε χρόνο για να χρησιμοποιεί αυτά τα σχολεία.
Ουσιαστικά, ο ΟΣΚ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να κατασκευάσει τριπλάσια τουλάχιστον σχολεία, αν βέβαια δεν ακολουθούσε με εντολή της κυβέρνησης τη μέθοδο των ΣΔΙΤ πριμοδοτώντας μόνο την κερδοφορία μερικών κατασκευαστικών ομίλων. Μάλιστα, η μέθοδος αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΟΣΚ, «έχει ολοκληρωθεί η Α' φάση διαγωνισμού έργου ΣΔΙΤ για 16 σχολικές μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης ενώ σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται ακόμη ένα έργο ΣΔΙΤ για σχολεία της Κρήτης».

πηγή: Ριζοσπάστης

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

490 π.Χ. – 2010 μ.Χ. Μαραθώνας 2.500 χρόνια από τη μάχη

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Χ.Υ.Τ.Α. Γραμματικού ενόψει των επετειακών εκδηλώσεων του Δήμου Μαραθώνος «490 π.Χ. – 2010 μ.Χ. ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ 2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ», αποφάσισε:
  • Να διοργανώσει πικετοφορία την Κυριακή 05-09-2010 στις 7.30 μ.μ. έξω από το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.
  • Να διοργανώσει πικετοφορία την Παρασκευή 10-09-2010 στις 7.30 μ.μ. στην Αφετηρία Μαραθωνίου Δρόμου.
  • Τη συμμετοχή την Κυριακή 12-09-2010 στις 7.30 μ.μ. στην προγραμματισμένη πορεία από την πλατεία της παραλίας Μαραθώνα προς τον Τύμβο των Μαραθωνομάχων.
Καλούμε όλους τους κατοίκους του Νέου Δήμου Μαραθώνα (Βαρνάβα, Γραμματικού, Μαραθώνα και Νέας Μάκρης) να στηρίξουν τις παραπάνω αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα, να συμμετέχουν ενεργά και μαζικά στις παραπάνω ενέργειες και να διαδηλώσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στη κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α στο Μαύρο Βουνό Γραμματικού.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η επιβολή διοδίων παραβιάζει το Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη μετακίνηση

Χθες, Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010, στην εφημερίδα «Το Βήμα» φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του κ. Βασίλη Χαλκιά με τίτλο «Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ». Ο κ. Χαλκιάς είναι διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αττικές Διαδρομές Α.Ε. που εισπράττει τα διόδια στην Αττική Οδό.

O κ. Χαλκιάς υπεραμύνεται της ύπαρξης διοδίων λέγοντας: «Η πληρωμή διοδίων από τους χρήστες του δρόμου είναι ο πλέον δίκαιος τρόπος προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για την κατασκευή και τη συντήρησή του. Διότι αν οι χρήστες δεν πλήρωναν διόδια, τότε αυτομάτως τον λογαριασμό θα έπρεπε να πληρώσει ο κάθε Έλληνας φορολογούμενος, είτε χρησιμοποιεί τους αυτοκινητοδρόμους είτε όχι, κάτι που είναι εντελώς άδικο. Γιατί δηλαδή μια γιαγιά από την Κάρπαθο, παραδείγματος χάριν, να πληρώνει τα ταξίδια του Αθηναίου;»
Ρωτάτε γιατί η γιαγιά στην Κάρπαθο να πληρώνει τα ταξίδια του Αθηναίου, αλλά ποιος πληρώνει τον λογαριασμό για να κινηθεί η γιαγιά στην Κάρπαθο με την άγονη γραμμή ή για να μετακινηθούν τα φάρμακά της και άλλα προϊόντα που χρειάζεται;

Η ελευθερία της μετακίνησης είναι κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα και ο περιορισμός της απαγορεύεται. Η πολιτεία οφείλει να εξασφαλίσει την ισότιμη άσκηση του δικαιώματος της ελεύθερης μετακίνησης οποιουδήποτε πολίτη και όχι να το μετατρέπει σε εμπόρευμα, το οποίο αγοράζουν οι πολίτες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.
Το πλέον δίκαιο κ. Χαλκιά δεν είναι αυτό που ωφελεί την τσέπη σας και τα συμφέροντα που εξυπηρετείτε ως διευθύνων σύμβουλος της Α.Ε. Αττικές Διαδρομές. Το πλέον δίκαιο είναι αυτό που λέει το 4ο άρθρο του Συντάγματος: «Οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.»

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Όλοι σήμερα στη Χαλκίδα

Ποια είναι η αλήθεια για τα πρόστιμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για τα πρόστιμα που επιβάλει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις εταιρείες που παραβιάζουν το δίκαιο του ανταγωνισμού. Συνήθως η κουβέντα είναι για το κατά πόσο τα πρόστιμα τελικά εισπράττονται.

Οι δημόσιες συζητήσεις θεωρούν ευνοϊκό για τα καρτέλ το γεγονός της καθυστερημένης είσπραξης αυτών των προστίμων και δεν ασχολούνται με το κατά πόσο τα πρόστιμα αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τις ισχυρές εταιρείες να παρανομήσουν.

Με αυτό που δεν ασχολείται ο κόσμος είναι το ύψος των προστίμων σε σύγκριση με τα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες το διάστημα που παρανομούν. Βέβαια τα κέρδη των εταιρειών δεν είναι μόνο τα κέρδη των ισολογισμών τους αλλά και η εξόντωση του ανταγωνισμού το διάστημα που παρανομούν (ποσό που δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί αλλά είναι και αυτό τεράστιο).

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι

Αυτοί που αρπάνε το φαΐ απ' το τραπέζι
κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα' ρθουν.
Αυτοί που τη χώρα σέρνουνε στην άβυσσο
λεν πως η τέχνη να κυβερνάς το λαό
είναι πάρα πολύ δύσκολη
για τους ανθρώπους του λαού.

* * *

Αν μείνουνε τα πράγματα όπως είναι
είσαστε χαμένοι.
Φίλος σας είναι η αλλαγή
η αντίφαση είναι σύμμαχός σας.
Από το Τίποτα
πρέπει κ ά τ ι να κάνετε, μα οι δυνατοί
πρέπει να γίνουνε τ ί π ο τ α.
Αυτό που έχετε, απαρνηθείτε το και πάρτε
αυτό που σας αρνιούνται.

Μπέρτολτ Μπρεχτ

Αθ. Παντελόγλου: Αλλά και τώρα ακόμα, κάνω τελευταία έκκληση, ελάτε να σώσετε κάποιες ζωές

Στήνεται επιχείρηση τρομοκράτησης των πολιτών στη Θεσσαλονίκη

Ενάντια στην οργή του κόσμου στις 11/9. Κρας τεστ για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κοινωνικών εκρήξεων, που είναι αναπόφευκτες, θεωρεί η ηγεσία της ΕΛΑΣ τη λήψη αστυνομικών μέτρων για την ημέρα των εγκαινίων της 75ης ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι πως οι επικεφαλής όλων των διευθύνσεων υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο αρχηγείο της αστυνομίας.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3500 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΟΥΝ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ..ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΘ..
ΜΑ ΚΑΛΑ..ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΣΩΜΑ,ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ Η ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΜΕ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ κ.τ.λ.;

Ασωπός: καρκίνος στο νερό και βαρέα μέταλλα στα τρόφιμα

οι “νέες” ενδείξεις από την ομάδα της Prolepsis σχετικά με τον Ασωπό, καμία έκπληξη δεν μπορούν να μας προκαλέσουν [βλ σχετικά ερωτήματά μου στο λινκ 1, ερωτήματα που έχω θέσει στην Πολιτική Ηγεσία σε Υπ. Υγείας και ΥΠΕΚΑ αλλά παραμένουν ακόμα αναπάντητα].
Το ζητούμενο σήμερα ΔΕΝ είναι να μάθουμε πόσο έχει αυξηθεί ο καρκίνος στα Οινόφυτα, αν σκοτώνει το εξασθενές χρώμιο ή αν εκεί παράγεται κόικκινος καπνός από κάποια [ταυτοποιημένα από το ΙΤΑΠ] φουγάρα!

Το ζητούμενο σήμερα …είναι μόνο τούτο: μέχρι πότε η Ελληνική Πολιτεία θα παραμένει αδρανής στην Τραγωδία του Ασωπού;

«Δεν υπάρχει πολυτέλεια για ολιγωρία» στα Οινόφυτα

Την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ασφαλή υδροδότηση των Οινοφύτων σχολιάζει με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης, ο οποίος ηγείται της Κίνησης Πολιτών για το Πρόβλημα του Ασωπού και ασχολείται εντατικά με το θέμα από το 2000. Όπως υπογραμμίζει: «Όταν προέκυψε το θέμα, πριν από τρία χρόνια, αντί να εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει ότι η περιφέρεια παίρνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα και χρεώνει το κόστος στους ρυπαίνοντες, έτσι ώστε να γίνουν έργα με την ευθύνη της ΕΥΔΑΠ, ο τότε υπουργός μοίραζε εκατομμύρια ευρώ στους δημάρχους για να φτιάξουν μικρά ταχυδιυλιστήρια, για να τροφοδοτείται ο κάθε οικισμός με καθαρό νερό. Οι δήμαρχοι με τους εργολάβους έκαναν τα έργα μισά, λειτουργούσαν λάθος, χωρίς εικοσιτετράωρη παρακολούθηση και χωρίς συντήρηση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εγγυημένη ποιότητα νερού σε εικοσιτετράωρη βάση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, που συντάχθηκε στις 14/7/2010».

LinkWithin