Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Το «λαθρεμπόριο» των τοξικών αποβλήτων στην Ελλάδα


Για λαθρεμπόριο τοξικών αποβλήτων, τα οποία θάβονται, κρύβονται, μετονομάζονται και καταλήγουν τελικά στη δημοτική βαρέλα με ελάχιστο κόστος για τον ρυπαντή, κάνει λόγο ο χημικός Θανάσης Παντέλογλου. Το φαινόμενο καταγράφεται ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Ελευσίνα, τα Οινόφυτα-Σχηματάρι, ο Άγιος Ιωάννης Ρέντη, το Περιστέρι, «σκοτώνοντας κόσμο με τη σφραγίδα του κράτους».

Όπως εξηγεί στο tvxs.gr ο κ. Παντέλογλου, στους αστικούς χώρους της Ελλάδας, η συλλογή των στερεών αποβλήτων είναι αυθαίρετη και δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στην πηγή δημιουργίας τους που είναι οι παραγωγικές μονάδες και οι εισαγωγές εμπορευμάτων μονάδες. Επομένως, διασπείρεται στην κατανάλωση και στα χέρια της νοικοκυράς το οτιδήποτε παράγει -με όποιον σχεδιασμό παράγει- το οικονομικό ενδιαφέρον κάποιων ιδιωτών.

Οι επαναστάτες της διπλανής πόρτας

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗΝ «Ε» ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ

Του ΑΛΕΞ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Πλατείες ιδιωτικού δικαίου, διόδια χωρίς αντίκρισμα, πεζοδρόμια ασφυκτικά γεμάτα «γαϊδούρια» και λεφτά για την ΕΡΤ που καταλήγουν... ένας Θεός ξέρει πού. Μερικά μόνο στιγμιότυπα από διαχρονικές νοοτροπίες που οι περισσότεροι, ενώ αγανακτούμε, προσπερνάμε αδιάφορα.
Το χαράτσι στα διόδια, το καπέλο της ΕΡΤ μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ και το παρκάρισμα τύπου «όπου γουστάρω» είναι μερικά από τα παράλογα που βιώνουμε όλοι μας
Υπάρχουν όμως κάποιοι που λένε «δεν πάει άλλο» και δεν μένουν μόνο στα λόγια. Ανθρωποι της διπλανής πόρτας, όχι όμως και του διπλανού καναπέ, αφού αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν ως μονάδες. Να κάνουν κάτι. Να θυσιάσουν από τον ελεύθερο χρόνο τους, να έρθουν σε ρήξη με κατεστημένες νοοτροπίες και λογικές σε θέματα που εν τέλει αφορούν την καθημερινότητα όλων.

Λάρισα 11 μαθητές παραπέμπονται με τον τρομονόμο για την εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008

Το κράτος δίωξης και καταστολής των πολιτών (αστυνομία, εισαγγελείς), με αφορμή τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, προσπάθησε στη Λάρισα να εφαρμόσει τη ναζιστική αρχή της συλλογικής ευθύνης.

Για την καταστροφή 36 υποκαταστημάτων τραπεζών, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των γραφείων της Ολυμπιακής, του Δημαρχείου, του Δικαστικού Μεγάρου, φωτεινών σηματοδοτών και κάδων απορριμμάτων, που έγιναν στις 6/12/08, κατηγορούνται 11 ανήλικα παιδιά, με συλλήψεις που έκανε η αστυνομία «στο σωρό», με μόνο στοιχείο τις καταθέσεις καρμπόν των αστυνομικών, που απέχουν απ την πραγματικότητα όσο η αλήθεια απ' το ψέμα.

Για 700 άτομα που όλοι φορούσαν κουκούλες και οι περισσότεροι έφεραν σακίδια με βόμβες μολότοφ στην πλάτη, καταθέτουν οι αστυνομικοί, περιγράφοντας την έναρξη της διαδήλωσης στις 6/12/08.

2.000-2.500 διαδηλωτές, χωρίς κουκούλες και σακίδια, αναφέρουν οι δημοσιογράφοι και μία βουλευτής που ήταν παρόντες, και οι διοργανωτές και συμμετέχοντες στη διαδήλωση.

Κρατούσαν τα παιδιά όλη τη νύχτα, χωρίς να ειδοποιούν τους γονείς τους και τα έβαλαν να υπογράψουν ότι τα ενημέρωσαν για τα δικαιώματά τους –ιδίως ότι δικαιούνται να παρίστανται μετά συνηγόρου λέει το χαρτί- και αυτά υπέγραψαν λέει, ότι δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους.

Έπρεπε οι συλλήψεις να γίνουν τυχαία, για να έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα η τρομοκράτηση των πολιτών. Όπως ακριβώς έκαναν οι ναζί.

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Με μεγάλη επιτυχία η κοινή συνέλευση τριών κινημάτων της Βορειοανατολικής Αττικής στο γήπεδο Γραμματικού

Έγινε, σήμερα 14-10-10, με μεγάλη επιτυχία στην κλειστή αίθουσα του γηπέδου Γραμματικού, η κοινή συνέλευση τριών κινημάτων της Βορειοανατολικής Αττικής. Το κίνημα Γραμματικού κατά των ΧΥΤΑ , οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων ΒΑ Αττικής ενάντα στα διόδια και η Ανοιχτή πρωτοβουλία πολιτών Βόρειας Αττικής- Ευβοϊκού, βρέθηκαν μαζί , αντάλλαξαν εμπειρίες, προβληματισμούς και συναποφάσισαν την πραγματοποίηση κοινών δράσεων στο άμεσο μέλλον. Επίσης αποφασίστηκε η δημιουργία κοινού ανοιχτού συντονιστικού των κινημάτων που θα δουλεύει πάνω σε αμεσοδημοκρατικές αρχές.
Παρευρέθησαν εκπρόσωποι κινημάτων πόλης, από τις γειτονιές της Αθήνας, την Νέα Μάκρη, τον Ωρωπό, τις Αφίδνες΄, φυσικά το Γραμματικό και από αλλού, καθώς και από την αντιμονοπωλιακή οργάνωση Stop Cartel.

Υπήρξε πρόταση έκδοσης εφημερίδας των κινημάτων από τα κάτω που όχι μόνο θα μεταφέρει νέα και ειδήσεις αλλά θα οργανώνει αγώνες. Ακόμη ο προγραμματισμός συνέντευξης τύπου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Ισόβια σε Κορκονέα με άμεσο δόλο και χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Τι αποκόμισαν οι συνάδελφοί του;

Η γιαγιά του Αλέξανδρου 
Ήταν την ώρα που βρισκόταν στο βήμα η μητέρα του Βασίλη Σαραλιώτη υποστηρίζοντας το αίτημα του γιου της να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

«Αφήστε τον να 'ρθει στην οικογένειά του, να εργαστεί κοντά μας τίμια. Θα χάσω και το άλλο μου παιδί, γιατί είναι πολύ δεμένα αδέρφια», είπε κλαίγοντας η μάρτυρας.

Τότε η υπερήλικη και άρρωστη γιαγιά του Αλέξανδρου, κρατώντας στα χέρια τη φωτογραφία του, πλησίασε στο έδρανο και της είπε μέσα από τους λυγμούς της:

Εξασθενές χρώμιο στα απόβλητα της ΕΑΒ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον τελευταίο έλεγχο που έκαναν τον περασμένο μήνα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος εντόπισαν μεταξύ άλλων και πολύ μεγάλες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου στα απόβλητα που έριχνε η εταιρεία στην περιοχή του Aσωπού.

Του Kασσιανού Tζέλη

Παρασκηνιακές πολιτικές κόντρες προκειμένου να «αποκρυφτεί» το έγκλημα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος που πραγματοποιεί η Eλληνική Aεροπορική Bιομηχανία (EAB) προκάλεσαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Oι επιθεωρητές, σύμφωνα με πληροφορίες, εντόπισαν το άκρως επικίνδυνο και καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο στα απόβλητα της EAB, η οποία βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης από το ΣτE.

Στα ίχνη των εγκ-λυμάτων

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτ.: ΣΠΥΡΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ

Στα παλιά χρόνια, η Γοργόνα έβγαινε στην επιφάνεια της θάλασσας και ρωτούσε τους ναυτικούς για τον βασιλιά Αλέξανδρο. Την περασμένη Παρασκευή, πέρασε ένα ολόκληρο πρωινό ανάμεσα στις όχθες του Ασωπού ποταμού και τον ασφάλτινο δρόμο της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων.

Θεμέλιους... τσιμεντόλιθους για το φράξιμο των παράνομων αγωγών που αδειάζουν εδώ και χρόνια απόβλητα στον Ασωπό ποταμό, από τον παπα-Γιάννη Οικονομίδη και τον Κ. Μπαμπούλα. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, ακόμη και όταν ο καρκίνος θερίζει...

LinkWithin