Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

κάποια κομβικά σημεία της συνεχούς δράσης του «Δεν Πληρώνω» το τελευταίο διάστημα


Την ώρα που η αστική τάξη σε παγκόσμια κλίμακα προσπαθεί να μετακυλήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της καπιταλιστικής χρεοκοπίας στην εργατική τάξη, οδηγώντας την τελευταία στην βίαιη εξαθλίωση, το ελληνικό πείραμα δείχνει να μην τους βγαίνει όπως ακριβώς το σχεδίαζαν. Και αυτό διότι τους τελευταίους μήνες, οι έντονες ταξικές οξύνσεις (βάναυσα μέτρα λιτότητας, άγρια κρατική καταστολή κ.α.) που παρατηρούνται οδηγούν σε ταχεία εμβάθυνση της ταξικής συνειδητοποίησης. Ακόμη και οι πιο επίμονες μικροαστικές αυταπάτες της μεσαίας τάξης, κατακρημνίζονται βιαίως στον γκρεμό της πληβειοποίησης. Την ίδια ώρα, το παραμυθάκι των παπαγαλακίων των ΜΜΕ και κάθε λογής εγκάθετων φιλοκυβερνητικών περί ανάγκης διασφάλισης της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας κάτω από την απειλή του χάους, δείχνει να καταρρέει.

Μέσα σε αυτό το τοπίο πολιτικής και κοινωνικής σήψης που αρχικά έμοιαζε να οδηγεί σε κοινωνικό τέλμα, άρχισαν να ξεπηδούν νέες αχαλιναγώγητες κοινωνικές δυνάμεις, με πρωτοφανή συγκρουσιακή και αντικαθεστωτική στόχευση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων δυνάμεων είναι το κίνημα της Πλατείας Συντάγματος, το οποίο παρά την ετερογένεια της σύνθεσής του και τις οργανωτικές αδυναμίες του, αποδεικνύει εδώ και ενάμιση μήνα ότι αποτελεί μία ελπιδοφόρα προοπτική αυτοοργάνωσης και συλλογικής δράσης.

Μέσα σε αυτή τη νέα κινηματική δυναμική που διαμορφώνεται, σημαντικό ρόλο στην εμβάθυνση των πολιτικών αιτημάτων της Πλατείας παίζει το Κίνημα «Δεν Πληρώνω» το οποίο δίνει βροντερό «παρών» από την αρχή των κινητοποιήσεων στην Πλατεία εδώ και πάνω από 45 ημέρες. Αξίζει να αναφερθούν κάποια κομβικά σημεία της συνεχούς δράσης του «Δεν Πληρώνω» το τελευταίο διάστημα.
Μέσα στον ενάμιση μήνα ζωής του κινήματος της Πλατείας το «Δεν πληρώνω» έχει προχωρήσει σε πάνω από 5 δράσεις στο μετρό Συντάγματος, με κουκούλωμα ακυρωτικών και ελεύθερη επιβίβαση των πολιτών. Επίσης να αναφέρουμε ότι το Δεν Πληρώνω βρίσκεται καθημερινά στο γνωστό στέκι του στην Πλατεία ακριβώς μπροστά στην έξοδο του μετρό. Κορυφαίο σημείο της παρουσίας του «Δεν πληρώνω» στην Πλατεία Συντάγματος αποτέλεσε η μάχη που δόθηκε κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας στις 28 και 29 Ιούνη. Η άγρια κρατική βία που ασκήθηκε εκείνες τις ημέρες δεν στάθηκε αρκετή για να κάμψει το φρόνημα του κινήματος. Το «Δεν πληρώνω» στάθηκε στο πλευρό κάθε συναγωνιστή της Πλατείας, είτε μέσα από τον ρόλο του εμψυχωτή την ώρα της σύγκρουσης, είτε μέσω των ιατρών του κινήματος, οι οποίοι λειτουργώντας με αυταπάρνηση και αγωνιστική αλληλεγγύη πρόσφεραν καθόλη τη διάρκεια του διημέρου τις υπηρεσίες τους στο πρόχειρο ιατρείο που είχε στηθεί εντός του σταθμού. Αξίζει να αναφερθεί ότι από το ιατρείο του μετρό πέρασαν το διήμερο της γενικής απεργίας πάνω από 2000 διαδηλωτές τραυματισμένοι ελαφρά έως πολύ σοβαρά καθώς επίσης και άλλοι με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, πολλά εκ των οποίων έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των αγωνιστών.

Πέραν αυτού, το «Δεν Πληρώνω» κλιμακώνοντας τον αγώνα του για ελεύθερα δημόσια κοινωνικά αγαθά προχώρησε σε μία ακόμη δράση αιχμής την Κυριακή στις 03-07-11, απελευθερώνοντας για πάνω από τρεις ώρες την παραλία του Αυλακίου στο Πόρτο Ράφτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραλία είναι περιφραγμένη περιμετρικά μην επιτρέποντας στον κόσμο να απολαμβάνει δίχως αντίτιμο το αυτονόητο δικαίωμά του στην ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Αυτό το απαράδεκτο καθεστώς ισχύει και σε πολλές άλλες παραλίες στην Αττική αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Καλούμε τους εργαζόμενους και ανέργους, οι οποίοι βλέπουν τα δικαιώματά τους να κατακρεουργούνται στο βωμό της αποπληρωμής του τοκογλυφικού χρέους της χώρας να σταματήσουν να πληρώνουν το άδικο χαράτσι εισόδου στις παραλίες και κάθε άλλο χαράτσι που τους επιβάλλεται. Κατά τη μετάβαση από την Αθήνα προς το Πόρτο Ράφτη και στην επιστροφή το «Δεν πληρώνω» άνοιξε τα διόδια της Αττικής οδού αφήνοντας χιλιάδες οδηγούς να διέλθουν ελεύθερα.
Επίσης την Δευτέρα στις 04-07-11, μετά το πέρας της συνέλευσης του «Δεν Πληρώνω» στα Βόρεια Προάστια, δεκάδες αγωνιστές μετέβησαν στα διόδια Αφιδνών όπου και πραγματοποίησαν καταδρομικό άνοιγμα των διοδίων. Το άνοιγμα αυτό αποφασίστηκε ως απάντηση στην φυσική επίθεση που δέχθηκε αγωνιστής του κινήματος από υπάλληλο της Εταιρίας «Νέα Οδός» στις 13-06-11 καθώς και ως απάντηση στη βιομηχανία διώξεων που έχει δημιουργηθεί από τις εταιρίες εκμετάλλευσης για να καμφθεί το φρόνημα του κινήματος.
Το κίνημα όμως δεν κάνει πίσω.
Θα συνεχίσει να μάχεται ακόμη πιο δυναμικά μέχρι την ανατροπή.

oxidiodia.gr denplironodenplirono.com

LinkWithin