Σάββατο, 4 Σεπτεμβρίου 2010

Σχολεία Αττικής - Στοιχίζουν τριπλάσια με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ

Πανάκριβα θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό τα έργα που αποφάσισε και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και η προηγούμενη της ΝΔ, να κατασκευαστούν με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι κάποιοι μεγάλοι κατασκευαστές και το τραπεζικό κεφάλαιο που θα απολαμβάνουν σίγουρη και εγγυημένη κερδοφορία για δεκαετίες.
Μόνο τα 24 σχολεία που αποφάσισε να κατασκευάσει ο ΟΣΚ με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, με δύο διαγωνισμούς, στην περιοχή της Αττικής, θα στοιχίσουν 3,5 φορές περισσότερο, από το εάν κατασκευάζονταν με την κλασική μέθοδο δημοσίων έργων και με αυτεπιστασία από τους εργαζόμενους του Οργανισμού! Πρόκειται για δύο διαγωνισμούς που αφορούν τη μελέτη, Χρηματοδότηση, Κατασκευή και Τεχνική Διαχείριση 24 Σχολικών Μονάδων με ΣΔΙΤ. Οι συμβάσεις αφορούν σε κατασκευές σχολικών μονάδων στους Δήμους Αθηναίων, Ιλίου, Κερατσινίου, Κορωπίου, Γέρακα, Περιστερίου, Πεντέλης, Νέου Ηρακλείου, Μεγάρων και Ωρωπού. Ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού είναι 75,75 εκατ. ευρώ και του δεύτερου 59,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα 24 σχολεία θα στοιχίσουν στον ελληνικό λαό συνολικά 135,15 εκατ. ευρώ, δηλαδή 5,6 εκατ. ευρώ το κάθε ένα, όταν σήμερα για την κατασκευή ενός 12θέσιου σχολείου ο ΟΣΚ δαπανά κατά μέσο όρο μόνο 1,6 εκατ. ευρώ, χωρίς βέβαια να υπολογισθεί η τιμή του οικοπέδου, αφού έτσι κι αλλιώς και στη μία περίπτωση και στην άλλη αυτό ήδη υπάρχει. Ουσιαστικά, ο ΟΣΚ ΑΕ θα μπορούσε να κατασκευάσει αυτά τα 24 σχολεία με 38,5 έως 40 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα θα στοιχίσουν 135,15 εκατ. ευρώ, καθώς στο κόστος περιλαμβάνονται η μελέτη, η κατασκευή, η συντήρηση, η φύλαξη της σχολικής μονάδας για 25 χρόνια, οι αμοιβές των ιδιωτών συμβούλων και βέβαια το κέρδος των ιδιωτικών ομίλων, το οποίο θα εξασφαλίζεται από την πληρωμή των δόσεων που θα πληρώνει ο ΟΣΚ κάθε χρόνο για να χρησιμοποιεί αυτά τα σχολεία.
Ουσιαστικά, ο ΟΣΚ με τα ίδια χρήματα θα μπορούσε να κατασκευάσει τριπλάσια τουλάχιστον σχολεία, αν βέβαια δεν ακολουθούσε με εντολή της κυβέρνησης τη μέθοδο των ΣΔΙΤ πριμοδοτώντας μόνο την κερδοφορία μερικών κατασκευαστικών ομίλων. Μάλιστα, η μέθοδος αυτή θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας, καθώς όπως ανακοίνωσε ο ΟΣΚ, «έχει ολοκληρωθεί η Α' φάση διαγωνισμού έργου ΣΔΙΤ για 16 σχολικές μονάδες στο Νομό Θεσσαλονίκης ενώ σε φάση ωρίμανσης βρίσκεται ακόμη ένα έργο ΣΔΙΤ για σχολεία της Κρήτης».

πηγή: Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin