Τι δείχνουν οι αριθμοί της Eurostat για τη διαχείριση απορριμμάτων στην Ε.Ε. το 2009
Στις χωματερές καταλήγουν τα 8/10 των αστικών απορριμμάτων που παράγονται στη χώρα μας, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Κάθε κάτοικος της Ελλάδας παράγει 478 κιλά απορριμμάτων, διαπιστώνει η Eurostat για το 2009.
Η Βουλγαρία είναι η πρωταθλήτρια όσον αφορά τη χρήση χωματερών, καθώς δεν υπάρχουν άλλες μέθοδοι διαχείρισης απορριμμάτων στη συγκεκριμένη χώρα. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 9η θέση της κατάταξης με το ποσοστό απορριμμάτων που καταλήγει στις χωματερές να φτάνει στο 82%, ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι μόλις 38%.
Στην ανακύκλωση απορριμμάτων η Eurostat διαπιστώνει πως η Ελλάδα υπολείπεται 7 μονάδων του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ανέρχεται στο 24%. Η Γερμανία είναι η χώρα με την εντατικότερη χρήση των συστημάτων ανακύκλωσης, τα οποία διαχειρίζονται το 48% των αστικών απορριμμάτων.
Σουηδία και Δανία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά καύσης των σκουπιδιών σε ειδικές μονάδες (49 και 48% αντίστοιχα), ενώ ακολουθεί η Ολλανδία με 39%. Η Ελλάδα είναι μία από τις 6 χώρες (οι υπόλοιπες είναι η Κύπρος, η Λιθουανία, η Μάλτα, η Ρουμανία και η Βουλγαρία) όπου δεν χρησιμοποιείται η συγκεκριμένη μέθοδος, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε. σε μονάδες καύσης καταλήγει το 1/5 των σκουπιδιών.
Περιορισμένη είναι και η χρήση της κομποστοποίησης στην Ελλάδα, καθώς το ποσοστό των απορριμμάτων που καταλήγει στις σχετικές μονάδες είναι μόλις 2%. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 18%, ενώ η Αυστρία με ποσοστό 40% και η Ιταλία με 32% βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης.
Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η Eurostat, τα αστικά απορρίμματα δημιουργούνται κυρίως από τα νοικοκυριά. Ωστόσο στα απόβλητα αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται παρόμοια απορρίμματα που παράγονται από μικρές επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς. Στη σχετική μέτρηση η Eurostat δεν έχει λάβει υπόψιν της τα απόβλητα που παράγονται από την αγροτική και τη βιομηχανική δραστηριότητα.
πηγή: Ελευθεροτυπία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου