Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

55 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά

Το βράδυ της 6ης Σεπτεμβρίου καθόμουν σ΄ένα καφενείο της εθνικής οδού Ανδριανουπόλεως-Κωνσταντινούπολης. Κατά τις 4.30 μ.μ. πέρασαν δύο φορτηγά γεμάτα με χωρικούς, προς την κατεύθυνση της Πόλης. Λίγο μετά πέρασε ένα ακόμη, το οποίο στάθηκε να βάλει βενζίνη. Ένας από το πλήθος μου είπε ″φίλε, στην Πόλη έχει γλέντι πάμε εκεί″. Όταν τον ρώτησα τι γλέντι; απάντησε: ″το έργο θα το δείς αύριο″ και όλοι μαζί έσκασαν στα γέλια. Κατά τις 10.00 μ.μ. έφθασε αργοπορημένο από την Πόλη ένα λεωφορείο, όταν ρώτησα τον οδηγό μου είπε ″μη ρωτάς, την Κων/πολη να μη την δείς, από άκρη σε άκρη έβαλαν φωτιές, την έκαψαν, την γκρέμισαν, μετατράπηκε σε αλάνα″.
Από την μαρτυρική κατάθεση του Sevket Temiz στο Στρατοδικείο της Νήσου Πλάτης (Κων/πολη) 1961

«Σεπτεμβριανά» ονομάστηκαν τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, όπου τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και εκκλησίες. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη από την τουρκική κυβέρνηση.

Μέσα σε εννέα περίπου ώρες καταστράφηκαν ολοσχερώς 1004 σπίτια, ενώ άλλα περίπου 2500 υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Καταστράφηκαν επίσης 4348 καταστήματα, 27 φαρμακεία, 26 σχολεία, 5 πολιτιστικοί σύλλογοι, οι εγκαταστάσεις 3 εφημερίδων, 12 ξενοδοχεία, 11 κλινικές, 21 εργοστάσια, 110 ζαχαροπλαστεία και εστιατόρια, 73 εκκλησίες, ενώ συλήθηκαν πάρα πολλοί τάφοι σε 2 κοιμητήρια, καθώς και οι τάφοι των πατριαρχών στην Μονή Βαλουκλή.

Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010 στις 7μ.μ πραγματοποιεί στο Μέγαρο του (Δημοσθένους 117 Καλλιθέα) εκδήλωση μνήμης για τα θλιβερά εκείνα γεγονότα που σημάδεψαν ανεπανόρθωτα την ψυχή και την υπόσταση της Πολίτικης Ρωμιοσύνης.
Η εκδήλωση περιλαμβάνει:
  • Πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει το πρωτοφανές καταστροφικό μένος του τουρκικού όχλου.
  • Κατάθεση μαρτυριών από άτομα που βίωσαν τις βαρβαρότητες εκείνης της τραγικής νύχτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin