Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

«Οχι ράλι στα καμένα»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
«Ιεροσυλία» στα καμένα, αποκαλύπτει το Δίκτυο Πολιτών για την προστασία της Πάρνηθας και ζητεί την παρέμβαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για να μην πραγματοποιηθεί η ειδική ανάβαση που έχει ανακοινωθεί για τις 21 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του 6ου φθινοπωρινού ράλι της ΕΛΠΑ.
Ανάκληση της άδειας στην ΕΛΠΑ ζητεί το Δίκτυο Πολιτών
Το Δασαρχείο Πάρνηθας επιβεβαίωσε στην «Ε» ότι έχει δώσει άδεια, αλλά επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός. «Δώσαμε έγκριση για παρέλαση ιστορικών αυτοκινήτων, με χαμηλές ταχύτητες, στη διαδρομή των 10 χλμ. από την είσοδο του τελεφερίκ ώς το χώρο του "Ξενία", σε ένα δρόμο όπου ήδη υπάρχει κυκλοφορία», υποστήριξε ο δασάρχης Γ. Ζιάζιαρης και μας διαβεβαίωσε ότι αν διαπιστωθεί πως οργανώνονται αγώνες, δεν θα τους επιτρέψουν. Δεν είχε όμως καμιά απάντηση σε παρατήρησή μας σχετικά με τη σκοπιμότητα πραγματοποίησης αυτής της εκδήλωσης σε ένα οικοσύστημα που, τρία χρόνια μετά τις πυρκαγιές οι οποίες αφάνισαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα ελατόδασους, προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του.

Στον κανονισμό της ΕΛΠΑ γίνεται λόγος για ανάβαση της Πάρνηθας και διευκρινίζεται ότι στον αγώνα μπορούν να πάρουν μέρος οχήματα που έχουν κυκλοφορήσει ώς το 1981. Προβλέπεται χρονομέτρηση σε πέντε σημεία και θα γίνει κατάταξη των οχημάτων, τα οποία θα κινηθούν με ταχύτητα που θα τους δοθεί και θα διαφοροποιείται σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Σημειώνεται πάντως ότι θα είναι μεγαλύτερη των 50 χλμ.

«Ζητάμε να ανακληθεί οποιαδήποτε άδεια έχει χορηγηθεί από το δασαρχείο», δήλωσε ο Κώστας Φωτεινάκης από το Δίκτυο Πολιτών και προανήγειλε προσφυγή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές. Υπενθυμίζει ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, που χρονολογείται από το 1985, ορίζει σαφώς ότι «απαγορεύεται η χρησιμοποίηση του οδικού δικτύου για κάθε είδους δοκιμές και αγώνες αυτοκινήτων ή δικύκλων, πλην ποδηλάτων, καθώς και η ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας και η εκπομπή εκκωφαντικών θορύβων». Με παρέμβαση του Δικτύου έχουν ακυρωθεί από το 2007 ανάλογες διοργανώσεις, που είναι ασύμβατες με τον προστατευόμενο δρυμό και μάλιστα πριν από τις μεγάλες πυρκαγιές.

Χ.ΤΖ.

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin