ΒΡΗΚΑΜΕ ΠΟΥ ΘΑΒΟΥΝ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
-Υπολογίζεται ότι η μαφία «ξεφορτώνεται» 300.000 τόνους τον χρόνο
-Απίστευτες καταγγελίες από τον καθηγητή Γ. Ζαμπετάκη
Πλέον, έχει μολυνθεί όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και το νερό μεταφέρει εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και πολλά βαρέα μέταλλα παντού!
Την τεράστια μπίζνα με την οποία τα κυκλώματα θησαυρίζουν σπέρνοντας τον καρκίνο με τα τοξικά απόβλητα σε όλη την Ελλάδα αποκαλύπτει η «PRESS Time». Περίπου 300.000 τόνοι επικίνδυνων ουσιών βιομηχανικών αποβλήτων έχουν «εξαφανιστεί» και οι επιστήμονες θεωρούν ότι έχουν θαφτεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Ο φακός της «PRESS Time» εντόπισε μέρος των αποβλήτων στην περιοχή Μεσσαπία της Κεντρικής Εύβοιας, όπου οι ειδικοί πιστεύουν ότι έχει μολυνθεί όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας.
«Μιλάμε για μαφία τοξικών αποβλήτων», λέει στην «PRESS Time» o επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστήμιου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης. Με βάση τον όγκο της παραγωγής των προϊόντων της κάθε βιομηχανίας, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο δημιουργούνται περίπου 350.000 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα. Από αυτά επίσημα φαίνονται το πολύ 50.000 τόνοι. Κανονικά θα έπρεπε να φαίνονται τιμολόγια, παραστατικά, δελτία αποστολής. Ποιος τα πηγαίνει, πού τα πηγαίνει και ποιος τα εκμεταλλεύεται.
«Με δεδομένο ότι στη χώρα μας δεν προβλέπεται χώρος για απόβλητα, τρεις είναι οι επιλογές για τις βιομηχανίες: ή να τα στείλουν νόμιμα στη Γερμανία για να γίνει σωστή επεξεργασία ή να προτιμήσουν τη μαφία της Ιταλίας ή να τα πετάνε από εδώ κι από εκεί στις γύρω περιοχές», λέει ο καθηγητής. Η νόμιμη επεξεργασία τους, όμως, κοστίζει ακριβά. Αυτό εκμεταλλεύεται η μαφία τοξικών αποβλήτων και έστησε μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση.
Ο παγκόσμιος τζίρος της είναι 500 δισ. δολάρια τον χρόνο. Η μαφία στην Ιταλία αποκομίζει 7 δισ. ευρώ ετησίως. Συνηθισμένη τακτική της, όπως απέδειξε η ιταλική Δικαιοσύνη, είναι να τα φορτώνει σε πλοία και να τα βυθίζει στις γύρω θάλασσες, και φυσικά και στο Ιόνιο, ή να τα θάβει σε δάση και απομακρυσμένες περιοχές . Μπροστά σε αυτά τα οικονομικά δεδομένα, τα περίπου 120 εκατ. ευρώ της Ελλάδας ωχριούν. Είναι αρκετά όμως για να δημιουργηθεί ένα γιγάντιο δίκτυο διαπλοκής που θέλει να δρα στη σιωπή.
Κοντοδεσπότι, Νεροτριβιά, Δάφνη, Καστέλλα και Ψαχνά είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μόλυνση στη Μεσσαπία. «Το πρόβλημα είναι ίδιο και χειρότερο με τον Ασωπό. Τον Ασωπό τον ξέρουμε και λίγο πολύ ασχολούμαστε. Στη Μεσσαπία δεν ασχολείται κανείς. Πλέον, έχει μολυνθεί όλος ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και το νερό μεταφέρει εξασθενές χρώμιο, νικέλιο και πολλά βαρέα μέταλλα παντού. Γι’ αυτό δεν έχει και νόημα να γίνονται καινούργιες γεωτρήσεις, όπως κάνει τώρα το ΙΓΜΕ σε συνεργασία με τον δήμο», εξηγεί ο κ. Ζαμπετάκης.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, αναγνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, πήγε στη Μεσσαπία την περασμένη εβδομάδα.
«Δείχνουν» τη ΛΑΡΚΟ
Κάτοικοι, επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις «φωτογραφίζουν» την κρατικών συμφερόντων εταιρεία εξόρυξης ΛΑΡΚΟ ως την κύρια αιτία του κακού. «Άμεσα δεν κάνει κάτι κακό. Απλώς δεν κάνει καμία αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Πηγαίνουν και φυτεύουν δύο δεντράκια και τίποτε άλλο. Έχει όμως μπαζώσει τα υδατορέματα και το νερό της βροχής μένει μέσα στον χώρο εξόρυξης και γίνεται αυτό που επιστημονικά λέγεται όξινη απορροή.
Η ΛΑΡΚΟ βγάζει σιδηρονικέλιο και το περιβάλλον είναι όξινο. Όταν πέφτει η βροχή λόγω του χαμηλού PH γίνονται πολλές οξειδωτικές αντιδράσεις και τα μέταλλα μετατρέπονται σε οξείδια. Αυτά δεν έχουν άλλη διέξοδο, με το νερό της βροχής ξεπλένονται και καταλήγουν στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Επειδή η περιοχή έχει οφιόλιθους, παράγεται εξασθενές χρώμιο που καταλήγει στο νερό», λέει ο κ. Ζαμπετάκης.
Το ότι παράγονται οξείδια αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες στα λατομεία. Όπου υπάρχουν «μαυρίλες», σημαίνει ότι υπάρχει θειούχος σίδηρος. Το λευκό χρώμα δείχνει άλλα οξείδια. Στη λακκούβα γεμάτη πορτοκαλί νερό που φαίνεται, καταλήγουν τα οξείδια. «Εκεί είναι ηλίου φαεινότερον ότι κάτι γίνεται. Δεν έχουμε πάρει δείγμα γιατί δεν έχει νόημα. Γίνεται ένα τέτοιο εύρος χημικών αντιδράσεων που θα βρεις τα πάντα», σημειώνει ό καθηγητής.
Το «κλειδί», όμως, είναι οι οφιόλιθοι. Το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και το Πολυτεχνείο δεν δέχονται ότι τα πετρώματα της περιοχής παράγουν εξασθενές χρώμιο. «Το έχουμε βρει και στη βιβλιογραφία», λέει ο κ. Ζαμπετάκης. Γι’ αυτό το Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανε τρεις μετρήσεις στη ΛΑΡΚΟ, στις οποίες βρέθηκε εξασθενές χρώμιο. «ΙΓΜΕ και Πολυτεχνείο δεν εξηγούν γιατί υπάρχει εξασθενές χρώμιο. Εδώ είναι και το οξύμωρο. Υπάρχει εξασθενές χρώμιο στον υδροφόρο ορίζοντα και κανείς δεν θέλει να καταλάβει πώς βρέθηκε», σημειώνει.
Το άλλο πρόβλημα που σχετίζεται με τη ΛΑΡΚΟ είναι ότι κανένας δεν επιβλέπει τις εγκαταστάσεις της. Αυτό εκμεταλλεύονται άλλες βιομηχανίες για να πετάνε τα απόβλητά τους, μετατρέποντας τες σε τεράστια χωματερή. Η ίδια φροντίζει να ξεφορτώνεται τα αχρηστευμένα λάστιχα των αυτοκινήτων της και να αδειάζει τις μπαταρίες και τα λάδια τους στη γύρω περιοχή. Οι μπαταρίες, όμως, είναι πολύ όξινες και γίνεται η διαδικασία της όξινης απορροής.
Τα μεταφέρουν εκεί από τον Ασωπό!
Το πρόβλημα της Μεσσαπίας δεν αφορά μόνο τη ΛΑΡΚΟ. «Το μέγεθος της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι τέτοιο που δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο με την όξινη απορροή από τη ΛΑΡΚΟ. Κάποιο πέταξαν απόβλητα μέσα στη ΛΑΡΚΟ και στην ευρύτερη περιοχή», τονίζει ο κ. Ζαμπετάκης. «Το πιο πιθανό είναι οι βιομηχανίες του Ασωπού να έριχναν και να ρίχνουν ακόμη τα απόβλητα στη Μεσσαπία γιατί δεν μπορούσαν να το κάνουν στον Ασωπό λόγω της δημοσιότητας που άρχιζε να παίρνει το θέμα».
Ήδη από τον Ιανουάριο του 2010 και ο γενικός επιθεωρητής Περιβάλλοντος Παναγιώτης Μέρκος είχε «δείξει» προς Ασωπό μεριά. «Κατά πάσα πιθανότητα στη Μεσσαπία μεταφέρθηκαν τα απόβλητα του Ασωπού. Τα βρίσκουμε σε περιοχή όπου δεν δικαιολογείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα να βρίσκουμε συγκεντρώσεις χρωμίου σε νερό γεωτρήσεων τιμές 130», είχε πει. Θεωρούσε πιο πιθανό να τα αναμιγνύουν με οικοδομικά και απορροφητικά υλικά ή να έβαζαν σε βυτία μισά αστικά και μισά βιομηχανικά απόβλητα.
Η περιβαλλοντική οργάνωση «Γαία» εντόπισε περίπου 300 τόνους αποβλήτων σε σακιά στο δάσος Τριάδας που περιείχαν χρώμιο, κάδμιο, μόλυβδο και άλλα βαρέα μέταλλα. Άλλοι 50-60 τόνοι έχουν βρεθεί στη θέση Κουτσουρή. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξάλλου εντόπισε παρόμοιους σάκους στην περιοχή Καναβίτσα. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, στην περιοχή βρέθηκαν αμέτρητα σακιά με μαύρο περιεχόμενο, άλλες φορές επιμελώς θαμμένα έτσι ώστε να μοιάζουν με τεράστιο σωρό από οικοδομικά μπάζα και άλλες απλώς πεταμένα δίπλα από τον δρόμο.
«Όπως πας στο βουνό φαίνονται σαν μπάζα πεταμένα. Από κοντά βλέπεις σακιά με το μαύρο υλικό. Κάποιος πηγαίνει εκεί και αδειάζει απόβλητα. Έχουν κάνει καλή δουλειά οι άνθρωποι γιατί τα πιο πολλά είναι θαμμένα. Τα λευκά σακιά προέρχονται από βιομηχανίες αλουμινίου. Όταν αναλύσαμε το περιεχόμενό τους, βρήκαμε πάρα πολύ αλουμίνιο, πράγμα που δείχνει την προέλευσή του», λέει ο κ. Ζαμπετάκης. «Το αλουμίνιο βέβαια από μόνο του δεν μπορεί να κάνει κάτι κακό. Το πρόβλημα είναι ότι τα απόβλητα της αλουμινοβιομηχανίας έχουν μέσα τους πολλά βαρέα μέταλλα και χρώμιο. Είναι κοκτέιλ βαρέων μετάλλων όπως λέμε, με τις συγκεντρώσεις χρωμίου να κυμαίνονται από 5 μέχρι 130 mg/l».
-Προβληματισμένοι οι κάτοικοι και οι γιατροί της περιοχής
Καρκίνος και άλλες ασθένειες θερίζουν τη Μεσσαπία
Όλα γίνονται στις πλάτες των κατοίκων της Μεσσαπίας. Ούτε νερό από τη βρύση δεν μπορούν να πιουν και αναγκάζονται να πίνουν εμφιαλωμένα, όπως λένε. Η «PRESS Time» μίλησε μαζί τους και κατέγραψε τις καταγγελίες τους. Κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν το δίκιο τους, αλλά νιώθουν δραματικά μόνοι. Οι πρώτες μετρήσεις για βαρέα μέταλλα στην περιοχή έγιναν πέρυσι την άνοιξη, Απρίλιο και Μάιο του 2009, με πρωτοβουλία δική τους. Μέχρι τότε δεν ξέραμε τίποτα για την περιοχή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη επιδημιολογική μελέτη, ούτε καταγραφή της θνησιμότητας.
«Ο δήμος μάς διαβεβαιώνει ότι τα βαρέα μέταλλα στο νερό είναι κάτω από 2mg/l. Οι αναλύσεις έδειχναν 10-20-30 mg/l και από τη μια ημέρα στην άλλη, σύμφωνα με τον δήμο, βρέθηκαν κάτω από τα 2mg/l», λέει κάτοικος από το Κοντοδεσπότι. «Κάνουν νέες γεωτρήσεις στην ήδη ρυπασμένη περιοχή και όπου βρουν λιγότερο ρυπασμένο νερό το ανακατεύουν με τις παλιότερες γεωτρήσεις».
Δύσκολο εξάλλου είναι να καταγράψουν οι ίδιοι τις αιτίες θανάτου στην περιοχή. «Ζητήσαμε στα Ψαχνά να μας δώσουν οι τοπικές αρχές τη λίστα με τους θανάτους και τα αίτια και δεν μας τα δίνουν. Στο Κοντοδεσπότι τα πήραμε, και από τους 10 θανάτους οι 8 ήταν από καρκίνο. Βέβαια τα περισσότερα ήταν άτομα προχωρημένης ηλικίας, αλλά υπήρχαν και δύο νέοι. Έτσι δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Είναι το κράτος που πρέπει να καταγράψει τη θνησιμότητα», συμπληρώνει.
Γιατρός ΩΡΛ μας είπε ότι παρατηρεί σε ασθενείς του που δεν έχουν κάποιο εμφανές πρόβλημα υγείας πρησμένους λεμφαδένες σε μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι στην Αθήνα. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο, καθώς οι λεμφαδένες είναι καμπανάκι κινδύνου. Πολλοί κάτοικοι υποφέρουν από δερματίτιδα, μας αποκάλυψε άλλος γιατρός. Εξάλλου, φαρμακοποιοί της περιοχής μάς είπαν ότι παρατηρούν σωρεία χημειοθεραπειών στα ιατρικά βιβλιάρια που βλέπουν.
«Είναι δύο χρόνια που γνωρίζουμε επίσημα το πρόβλημα. Οι κάτοικοι ανησυχούν. Τα παιδιά του Γυμνασίου Μεσσαπίας πήραν την πρωτοβουλία να κάνουν γκάλοπ. Διαπίστωσαν ότι το 90% των κατοίκων δεν πίνει νερό από τη βρύση. Όμως εγώ πώς θα ελέγξω το παιδί μου όταν είναι μόνο του; Είναι η δημοτική αρχή που πρέπει να μας προστατέψει. Η Πολιτεία πρέπει να κάνει επιδημιολογική μελέτη και μελέτη για την απορρύπανση», λέει ο κ. Νίκος Χασάνδρας, πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Γαία».
Οι κάτοικοι αντιδρούν με όλα τα έννομα μέσα που διαθέτουν. Με απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκίδας, που ανακοινώθηκε στις 30 Ιουνίου 2010, κέρδισαν τη δίκη για ασφαλιστικά μέτρα κατά του Δήμου Μεσσαπίας για το νερό στη Νεροτριβιά, τη Δάφνη και το Κοντοδεσπότι. Ο Δήμος Μαντουδίου εξάλλου έχει κάνει αγωγή στη ΛΑΡΚΟ γιατί πάνε προς τα εκεί τα απόβλητα και αναμένει την εξέλιξή της.
«Κανένας δεν κάνει ελέγχους»
«Δεν ελέγχει κανείς. Το κράτος δεν κάνει τίποτα», λέει στην «PRESS Time» ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης. «Απλώς παρακολουθεί. Ας ξεκινήσει από τις μεγάλες βιομηχανίες. Nα πουν: “Κύριε, η παραγωγή σου είναι τόσο. Βάσει αυτού θα έπρεπε να παράγεις τόσα απόβλητα. Πού είναι; Πού είναι τα παραστατικά; Τι τα έχεις κάνει; Πού πετάς τα απόβλητα; Πώς τα διαχειρίζεσαι; Δείξε μου τις συμβάσεις με εταιρείες του εξωτερικού. Τα πας στην Ιταλία στη μαφία ή τα πας στη Γερμανία για να κάνεις κανονική διαχείριση;”. Αλλά για τα τοξικά απόβλητα είναι πανάκριβη η διαχείρισή, και κανένας δεν το κάνει αυτό. Πάνε και τα πετάνε όπου τους βολεύει.
Ένα σοβαρό κράτος θα έπρεπε να τσεκάρει τη ΛΑΡΚΟ όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και τι κάνει ως εταιρεία. Μέχρι σήμερα το επίσημο κράτος δεν έχει πάει ποτέ να κάνει επίσημο έλεγχο στη ΛΑΡΚΟ. Την αφήνει. Η μόνη εξήγηση που δίνω είναι ότι είναι και κρατικών συμφερόντων. Το κράτος δεν πάει να ελέγξει το κράτος», καταγγέλλει ο κ. Ζαμπετάκης.
Ο θάνατος σε αριθμούς
Μεσσαπία | Εξασθενές χρώμιο | Ολικό Χρώμιο | Νικέλιο |
Σε εδάφη | 1.770 mg/l | 841.400 | 1.925.000 |
Νερό άρδευσης από γεωτρήσεις | 128 mg/l | 130 mg/l | 21 mg/l |
Δίκτυο ύδρευσης | 28,4 mg/l | 29,8 mg/l | 31 mg/l |
Όριο στο πόσιμο νερό: 50mg/l ολικού χρωμίου και 20 mg/l νικελίου
Όριο για εξυγίανση και αποκατάσταση εδαφών: 380.000 mg/kgr χώματος ολικού χρωμίου και 210.000 mg/gr χώματος
πηγή: PRESS time
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου