Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Πόρισμα – κόλαφος για το νερό στα Οινόφυτα

Υπολειτουργεί το διυλιστήριο, λέει ο Συνήγορος του Πολίτη

Μεγάλες ελλείψεις και σοβαρές αδυναμίες στο σύστημα διύλισης νερού τον Οινοφύτων διαπιστώνει σε έκθεσή του ο Συνήγορος του πολίτη μετά από σχετική αναφορά που είχε γίνει από το Σύλλογο «Πολίτες για την Αειφορία Περιβάλλον Υγεία και Περιβάλλον».

Η αναφορά βασιζόταν στον τρόπο λειτουργίας του ταχυδιυλιστηρίου και στη μη εγγυημένη ποιότητα του νερού, γεγονός που φαίνεται να διαπιστώνει και στο επτασέλιδο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη.

Οι ελλείψεις που παρατηρεί συνδέονται με την διαδικασία χλωρίωσης του νερού, την απολύμανση αλλά και την απουσία συστήματος εντατικής παρακολούθησης του διυλιστηρίου.

Το έργο είχε ανατεθεί στον ίδιο εργολάβο που είχε κατασκευάσει και τον βιολογικό καθαρισμό της περιοχής που επίσης δεν λειτουργεί και ήταν ένα από τις πρώτες ενέργειες που έκανε η πολιτεία όταν αποκαλύφθηκε το μεγάλο σκάνδαλο της ρύπανσης του ποταμού Ασωπού.

Στην αρχή το ταχυδιυλιστήριο έπαιρνε νερό από την Υλίκη αλλά σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων από τις βρύσες έβγαιναν σκουλήκια.

Στην συνέχεια αποφασίστηκε η σύνδεση με το Μόρνο αλλά και πάλι το νερό που καταλήγει στα νοικοκυριά των Οινοφύτων είναι χαμηλής ποιότητας. «Το ταχυδιυλιστήριο υπολειτουργεί γιατί δεν έχει τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά ούτε και την εποπτεία που απαιτείται» αναφέρει ο Παπά -Γιάννης Οικονομίδης, ο οποίος επισημαίνει την απραξία της δημοτικής αρχής για το θέμα.

«Το δημοτικό συμβούλιο χαρακτήριζε μη πόσιμο το νερό του διυλιστηρίου ενώ ο δήμαρχος το χαρακτήριζε πόσιμο».

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την παρέμβαση της δικαιοσύνης και περιμένουν τις απαντήσεις που θα δώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες στο Συνήγορο του Πολίτη για να αποφασίσουν την στάση που θα ακολουθήσουν. Ξέρουν ότι το νερό που κυλάει στις βρύσες δεν είναι καθαρό, όπως και ότι τα λύματα του βιολογικού βγαίνουν όπως μπαίνουν.

Η δημοτική αρχή εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι το νερό είναι καθαρό μηνύοντας δημοτικούς συμβούλους που ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο.

πηγή: Πρώτο ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin