Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Διόδια για γέλια και για κλάματα

Από τον ΠΕΤΡΟ ΜΑΝΤΑΙΟ

«Αχρεωστήτως καταβληθέν» ονομάζεται ποσό που πληρώθηκε χωρίς να οφείλεται. Αναφέρομαι σε αόριστο και όχι σε ενεστώτα, διότι κατά το ελληνικό «έθιμο», το αορίστως αχρεωστήτως καταβληθέν, εν αντιθέσει προς το ενεστώς αχρεωστήτως καταβαλλόμενο, ουδέποτε επιστρέφεται! Οπως συνέβη, για παράδειγμα, με τα διαβόητα «παρκόμετρα Αβραμόπουλου».

Οπου όσοι πλήρωσαν (παρανόμως!), κέρδισαν μεν τη δίκη, αλλά έχασαν τα λεφτά. Διότι το Γενικό Λογιστήριο δεν ενέκρινε τη δαπάνη επιστροφής. Και «βγήκαν λάδι» ο Αβραμόπουλος (που ήθελε να πληρώσει, αλλά δεν τον άφηνε το Γ.Λ.) και όσοι έγραψαν τις κλήσεις στα παλιά τους παπούτσια· πράγμα πληκτικά σύνηθες σ' αυτόν τον τόπο.

Η ιστορία των αθηναϊκών «παρκομέτρων» πάει να επαναληφθεί με όσους αρνούνται (κατ' ακολουθία και με όσους δέχονται) να καταβάλλουν διόδια αυτοκινητοδρόμων. Το θέμα («Ε» 19/7) ήγειραν οι Αφιδνείς (στα Κιούρκα και τα πέριξ), που αρνούνται να πληρώνουν διόδια για την ελάχιστη απόσταση που τους επιτρέπει πρόσβαση στον τοπικό δρόμο, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, όπως προβλέπει ακόμα και το κοινοτικό δίκαιο. Η δε είσπραξη διοδίων (από τις Αφίδνες μέχρι τη... σκοτώστρα Κορίνθου-Πατρών!) δεν μπορεί να επιβληθεί με παρουσία αστυνομικών, διότι δεν υπάρχει σχετική διάταξη (όπως υπάρχει π.χ. για το όριο ταχύτητας) στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Ετσι, το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών, που συζήτησε, από κοινού με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ζήτημα, διέψευσε φήμες ότι ζήτησε να επιστρατεύσει την ΕΛ.ΑΣ. για... ταμία διοδίων. Αυτό θα ήταν τρις χειρότερο από το... τεστ υπέρβασης ορίου ταχύτητας, στο οποίο, προ ημερών, υπέβαλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υφισταμένους του τροχονόμους. Τους οποίους... συνεχάρη, όταν τον συνέλαβαν να κάνει τον Σουμάχερ στα Τέμπη. Αλλά δεν τους τιμώρησε που... αμέλησαν να «κόψουν» κλήση! Για γέλια και για κλάματα...

πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin