πηγή: ΣΚΑΪ - Οι Νέοι φάκελοι
Μία αποκαλυπτική "ματιά" στην αγορά των καρτέλ από τον άνθρωπο που θα εξόντωνε το καρτέλ του γάλακτος
Όταν το 1971 ο νεαρός Γιώργος Δρίτσας άφησε το χωριό του και ήρθε στην Αθήνα, η πρώτη δουλειά που έπιασε ήταν πωλητής για λογαριασμό της εταιρείας ΜΠΡΑΒΟ.
Τάσος Τέλλογλου
Πότε ανοίξατε τη δική σας επιχείρηση;
Γιώργος Δρίτσας, πωλητής καφέ
Εγώ άνοιξα επιχείρηση στο τέλος του 1972 σε αυτό εδώ το κατάστημα. Το πρώτο μου μέσον ήταν ένα ποδήλατο, έβαζα δυο μεγάλες τσάντες, τους γέμιζα καφέ, ένα κιβώτιο στη μέση ζάχαρη, και πήγαινα κι έκανα διανομή στην Αθηνάς, στην πλατεία Ομονοίας, στο Νέο, στο Αθήναιο?Και σιγά σιγά αφού έκανα τη διανομή, μετά με ορθοπεταλιά του ποδηλάτου ανέβαινα παλι εδώ και άρχιζα να καβούρδιζω καφέ, να κόβω και να συσκευάζω.
Δεκαπέντε χρόνια μετά ο Δρίτσας καταφέρνει να αποκτήσει το δικό του εργοστάσιο κι ο καφές του ανεβαίνει στην τρίτη θέση της προτίμησης των καταναλωτών.
Ο Δρίτσας φαίνεται να τα έχει καταφέρει, μέχρι που στο παιχνίδι μπαίνει το ελληνικό τμήμα της πολυεθνικής ΝΕΣΤΛΕ, που εξαγοράζει έναν από τους κυρίαρχους ανταγωνιστές του στον ελληνικό καφέ, τον Λουμίδη.
Γιώργος Δρίτσας, πωλητής καφέ
Από τότε άρχισαν τα παρατράγουδα.
Μέσα σε δέκα χρόνια η ΝΕΣΤΛΕ Ελλάδος πηγαίνει τον Δρίτσα στα δικαστήρια πάνω από 1000 φορές, κατηγορώντας τον μεταξύ των άλλων ότι ο καφές του είναι νοθευμένος και ότι αντέγραψε την συσκευασία του ΝΕΣΚΑΦΕ. Τα δικαστήρια δεν δικαιώνουν την πολυεθνική, και το 2001 ο Δρίτσας απαλλάσσεται από όλες τις κατηγορίες. Είναι όμως ήδη αργά για την επιχείρηση, που από τέσσερις χιλιάδες πελάτες ?φτάνει τους 200. Αν και ο Δρίτσας περιμένει ότι με την αθώωσή του οι πελάτες θα επιστρέψουν, αρχίζει να συναντά νέα εμπόδια.
Τάσος Τέλλογλου
Τι σας είπαν δηλαδή;
Γιώργος Δρίτσας, πωλητής καφέ
Ότι εμένα δεν με συμφέρει πλέον να πάρω τα δικά σου προϊόντα, γιατί μου κάνει συμβόλαια η Nestle, να μου παραδώσει όλα της τα προϊόντα, να μου δώσει και μία προκαταβολή χρημάτων, «αρκεί να παίρνεις όλα μου τα προϊόντα και να βγάλεις τον Δρίτσα έξω»
Τάσος Τέλλογλου
Λέγανε να παίρνεις όλα μου τα προϊόντα ή να βγάλεις τον Δρίτσα έξω;
Γιώργος Δρίτσας, πωλητής καφέ
Συγκεκριμένα κάποιους πελάτες τους είχαμε 25-30 χρόνια, όταν λοιπόν πήγα και τους βρήκα μου είπαν «κ. Δρίτσα είναι δυνατόν; Όσο και να σε συμπαθώ κι όσο και να θέλω τον καφέ σου όμως δεν παύει να είμαι επιχείρηση.»
Εκείνη τη στιγμή, ο Δρίτσας συνειδητοποιεί ότι το πρόβλημα του, μπορεί να αντιμετωπίσει ένας και μόνος άνθρωπος. Αυτός, που είναι επιφορτισμένος να ελέγχει τις ύποπτες πρακτικές των εταιριών και να ασκεί πολιτική ανταγωνισμού στην Ελλάδα.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Η πολιτική ανταγωνισμού μισεί τους μεγάλους. Αγαπά τους μικρούς μέχρι να γίνουν μεγάλοι. Όταν γίνουν μεγάλοι, μισεί αυτούς τους μεγάλους, αγαπά τους άλλους μικρούς.
Ο τότε Διευθυντής της επιτροπής ανταγωνισμού Παναγιώτης Αδαμόπουλος ακούει τον Δρίτσα στην πρώτη τους συνάντησή να του εξηγεί ότι η ΝΕΣΤΛΕ προσπαθεί να βγάλει τις μικρότερες εταιρίες, σαν τη δικιά του, εκτός αγοράς.
Τάσος Τέλλογλου
Έχει σχέση με εκείνο που λέμε ότι πίνουμε πολύ ακριβά τον καφέ στην ελλάδα;
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Πάλι με την επιφύλαξη ότι πρέπει να αποδειχτεί, θεωρώ ότι έχει άμεση σχέση, δηλαδή πρέπει να εξηγηθεί κάποτε πως είναι δυνατόν αυτό το προϊόν να είναι τόσο ακριβό στην Ελλάδα, εάν αποδειχθούν αυτές οι πρακτικές φυσικά σημαίνει ότι απευθείας ευθύνονται για αυτό το πράγμα.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ΝΕΣΤΛΕ, δίνει τόσο μεγάλα μπόνους στα σούπερ μάρκετ και τις καφετέριες για να αγοράζουν τα προϊόντα της, που βγάζει τις μικρότερες εταιρείες αυτόματα εκτός αγοράς. Έτσι, το σούπερ μάρκετ...
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Αντί να πουλήσει 100 τεμάχια από δυο διαφορετικά προϊόντα, πουλάει 100 τεμάχια από ένα μόνο προϊόν, σημαίνει ότι έχει ήδη ξοδέψει όλον του τον προϋπολογισμό για να αγοράσει αυτό το ένα προϊόν, και η μεγάλη εταιρεία του δίνει μια μικρή επιστροφή.
Τάσος Τέλλογλου
Γιατί είναι παράνομο αυτό;
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Αυτό είναι παράνομο όταν προέρχεται από ένα μονοπώλιο, από μια δηλαδή πολύ ισχυρή εταιρία. Δεν είναι παράνομο όταν προέρχεται από τη μικρή εταιρία, είναι παράνομο όταν προέρχεται από την μεγάλη γιατι αυτομάτως κλείνει το κανάλι, το ράφι αν θέλετε στους μικρούς, και συνεπώς δημιουργεί ένα είδος ασφυξίας στην αγορά.
Αυτή ακριβώς την ασφυξία της ελληνικής αγοράς έβαλε στόχο να αντιμετωπίσει ο Αδαμόπουλος όταν επέστρεψε στην Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου εργαζόταν για έντεκα χρόνια. Ένα από τα εγκυρότερα διεθνή έντυπα χαρακτήρισε κάποτε τη θητεία του σαν το πέρασμα από το σκοτάδι στο φως, αφού για πολλούς, ο Αδαμόπουλος ήταν τότε «ο άνθρωπος που θα εξόντωνε τα καρτέλ στην Ελλάδα».
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Τα καρτέλ και τα μονοπώλια στην Ελλάδα είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας αυτή την στιγμή. Δηλαδή η ελλάδα είναι μία καρτελοποιημένη αγορά και μία αγορά μονοπωλίων.
Όπως υποστηρίζει ο Αδαμόπουλος, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και οι επιπτώσεις στους καταναλωτές είναι άμεσες.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Όλα αυτά καταλήγουν κάποια στιγμή , πρώτον ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει υπέρογκες τιμές και μάλιστα να έχει συνηθίσει σε αυτές, αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, ότι έχει συνηθίσει να αγοράζει προϊόντα πολύ ακριβότερα από άλλες χώρες. Που σημαίνει ακριβώς τι, ότι και ακόμα και αν σπάσει το καρτέλ, ο επιχειρηματίας δεν έχει πια κανένα λόγο να μειώσει τις τιμές.
Στην προσπάθειά του να διαλύσει καρτέλ και μονοπώλια, ο Αδαμόπουλος δέχεται στο γραφείο του και έναν παλιό διανομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας ΦΙΑΤ, τον Σταύρο Σαρρή, που έρχεται να του υπενθυμίσει ότι η καταγγελία του παραμένει καταχωνιασμένη στα συρτάρια της επιτροπής ανταγωνισμού από το 1997.
Σταύρος Σαρρής, πωλητής αυτοκινήτων
Πήρα τηλέφωνο τη γραμματέα του και ζήτησα ραντεβού. Με δέχτηκε ο κύριος Αδαμόπουλος, του εξήγησα το θέμα μου, όταν το άκουσε δεν το πίστευε και μάλιστα χαμογέλαγε κιόλας, «αυτά δεν μπορεί να συμβαίνουν, 10 χρόνια ποιος είναι ο λόγος»;
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ο κ Σαρρής ήρθε με συνάντησε, επέμεινε στην καταγγελία του, παραπονέθηκε ότι πραγματικά έχει παραμείνει ανέλεγκτη για σχεδόν εννέα έτη τότε, και από τότε εγώ επανεκκίνησα τη διαδικασία διατάσσοντας έναν γενικό έλεγχο σε όλους σχεδόν τους εισαγωγείς αυτοκινήτων.
Το πρόβλημα που οδήγησε τον Σαρρή στην επιτροπή ανταγωνισμού ήταν ο ασφυκτικός έλεγχος που ασκούσε η ΦΙΑΤ Ελλάς στην τιμή που θα πουλούσε τα αυτοκίνητα στους πελάτες του.
Ο Σαρρής θυμάται χαρακτηριστικά ότι δεν μπορούσε να κάνει έκπτωση ούτε στους στενούς συγγενείς του.
Σταύρος Σαρρής, πωλητής αυτοκινήτων
Φεύγοντας ο πελάτης αφού υπέγραφε το δελτίο παραγγελίας και τη συμφωνία τιμής, ο πωλητής έμπαινε στο σύστημα το ηλεκτρονικό που έιχαμε επικοινωνία απευθείας με τη ΦΙΑΤ ΑΟΥΤΟ, καταχωρούσε τα στοιχεία του, καταχωρούσε το μοντέλο που παρήγγειλε, το χρώμα του αυτοκινήτου και την τιμή. Εαν ο πωλητής είχε κάνει μια έκπτωση, απερρίπτετο η παραγγελία.
Τάσος Τέλλογλου
Εγώ είμαι πελάτης λοιπόν και ψάχνω να βρω ένα συγκεκριμένο μοντέλο ΦΙΑΤ στα διάφορα σημεία πώλησης που υπάρχουν στην Ελλάδα τη δεκαετία του 90...
Σταύρος Σαρρής, πωλητής αυτοκινήτων
Είτε πηγαίνατε στην Κρήτη, είτε ερχόσασταν στην Αθήνα να ρωτήσετε για ένα αυτοκίνητο, η τιμή θα ήταν ίδια.
Μετά από έλεγχο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού κατέληξε ότι η ΦΙΑΤ Ελλάς, κατά τα έτη για τα οποία ελέγχθηκε, δεν άφηνε ελεύθερο τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει προς όφελος του καταναλωτή.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Ο στοχος μας θα ήταν ενδεχομένως σε μια τέλεια αγορά ο εκάστοτε διανομέας ΦΙΑΤ να ανταγωνίζεται με τον διπλανό, και να μπορεί να πει ότι εγώ θα κάνω αυτή την έκπτωση την μεγαλύτερη, ώστε να μπορώ να προσελκύσω εγώ αυτούς τους πελάτες. Αυτό θα οδηγούσε σε φτηνότερες τιμές.
Η ΦΙΑΤ απο την πλευρά της υποστηρίζει ότι οι διανομείς της όπως ο κ. Σαρρής, δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ στην εταιρία για τους όρους που τους επέβαλε αλλά και ότι κατά την δεκαετία του '90 προσπαθούσε να διαφυλάξει την αξιοπιστία της από τις διακυμάνσεις του πληθωρισμού, που άλλαζαν τις τιμές των αυτοκινήτων από μέρα σε μέρα.
Σαρρής και Δρίτσας παρά την επέμβαση του Αδαμόπουλου, κατηγορούν την επιτροπή ανταγωνισμού ότι καθυστέρησε να επέμβει στις υποθέσεις τους. Η μοναδική όμως περίπτωση, για την οποία και η ίδια η Επιτροπή παραδέχεται το φταίξιμό της, είναι η περίπτωση του ξενόγλωσσου εκπαιδευτικού βιβλίου.
Τάσος Τέλλογλου
Αυτά τα δύο βιβλία που βρίσκονται σε αυτό το πακέτο πριν το 2005 πωλούνταν σαν δύο ξεχωριστά βιβλία. Το 2005 τι έγινε;
Γιώργος Φλωράς, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείων Κόσμος/Φλωρά
Το 2005 ξεκίνησε η αποκλειστικότητα του εκδοτικού οίκου αυτού με έναν από τους δύο μεγάλους διακινητές, και αυτό είναι ένα κλασικό παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο επηρεάστηκε η τσέπη του καταναλωτή.
Όπως εξηγεί ο γνωστός βιβλιοπώλης Φλωράς, οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι έχουν δώσει την αποκλειστική διανομή των βιβλίων τους σε έναν από τους δύο μεγάλους χονδρεμπόρους της αγοράς. Αυτό, σύμφωνα και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, εμποδίζει την είσοδο νέων παικτών στην αγορά και αφήνει ελεύθερο το πεδίο σε εκδότες και χονδρέμπορους, για να επιβάλουν τους δικούς τους όρους.
Γιώργος Φλωράς, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείων Κόσμος/Φλωρά
Αυτό το βιβλίο είναι ένα πολύ καλό βιβλίο με πάρα πολλές πωλήσεις. Σε σχέση με αυτό το βιβλίο που το βλέπουμε στο ίδιο πακέτο μαζί του, η αναλογία του είναι ένα προς δέκα. Δέκα από το καλό βιβλίο πωλούνταν και ένα από αυτό το βιβλίο. Με το που ξεκίνησε η αποκλειστικότητα, ο εκδοτικός οίκος απέσυρε το βιβλίο το καλό και το επανεμφάνισε σαν πακέτο, όπως το βλέπετε, με τιμή 50% αυξημένη, από 33 ευρώ η τιμή λιανικής έφτασε 50 ευρώ. Ήταν ένα απλό κόλπο, και αποδοτικό για τον εκδοτικό οίκο και για τον διακινητή που έχει την αποκλειστική συμφωνία να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους.
Τάσος Τέλλογλου
Ο γονιός μπορούσε να βρει μεμονωμένο πια αυτό το βιβλίο;
Γιώργος Φλωράς, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείων Κόσμος/Φλωρά
Δεν μπορούσε, αποσύρθηκαν όλα.
Μετά από 1,5 χρόνο καθυστερήσεων, η επιτροπή πρότεινε να επιβληθεί πρόστιμο στους δύο χονδρέμπορους, έξι μόλις μέρες πριν την προβολή της εκπομπής.
Ο βιβλιοπώλης Φλωράς, ο καφέμπορος Δρίτσας και ο πωλητής αυτοκινήτων Σαρρής οφείλουν εν μέρει την ανάδειξη των υποθέσεών τους στο άνθρωπο που θα εξόντωνε τα καρτέλ.
Η τελευταία υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ο Αδαμόπουλος ήταν οι καταγγελίες που ήθελαν να δρα στον χώρο του γάλακτος ένα πανίσχυρο καρτέλ.
Για το λόγο αυτό έστειλε τους ελεγκτές του να κάνουν αιφνιδιαστική έφοδο στις σημαντικότερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας, στις αρχές του καλοκαιριού του 2006.
Τάσος Τέλλογλου
Όταν σας ήρθαν τα στοιχεία από τον έλεγχο στις έξι Ιουνίου, ο έλεγχος σε ποια εταιρεία ήταν ο πιο προσοδοφόρος;
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Εκ των υστέρων θα σας πω ότι ήταν στη ΜΕΒΓΑΛ.
Τάσος Τέλλογλου
Γιατί στη ΜΕΒΓΑΛ; Τι βρήκατε εννοώ στη ΜΕΒΓΑΛ
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Βρήκαμε τα στοιχεία ακριβώς που μας έδιναν κάποιες ενδείξεις για αυτό που θα λέγαμε κλασικού τύπου καρτέλ, δηλαδή συμφωνία επί των τιμών.
Τους επόμενους μήνες η Επιτροπή επεξεργάζεται τα στοιχεία αυτά. Πρόεδρος και διευθυντής της αποφασίζουν ότι έχει φτάσει η ώρα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η μέθοδος που θεωρείται διεθνώς ως «ο μοναδικός τρόπος για να πιάσεις ένα καρτέλ»: η περίφημη επιείκεια.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Το πρόγραμμα επιείκειας στην Ελλάδα είναι απαραίτητο, έπρεπε να έχει προ πολλού θεσμοθετηθεί, διότι χτυπάει αν θέλετε καίρια τα καρτέλ στο αδύνατο σημείο που είναι η αβεβαιότητα.
Αβεβαιότητα, όπως εξηγεί ο Αδαμόπουλος, είναι ο φόβος που αισθάνεται μια εταιρία που συμμετέχει σε καρτέλ, ότι θα πιαστεί. Με το πρόγραμμα επιείκειας, η επιτροπή εκμεταλλεύεται την ανασφάλεια αυτή και δίνει στην εταιρεία τη δυνατότητα να καρφώσει- προτού καρφωθεί. Ως αντάλλαγμα, ο πρώτος που θα κάνει μια τέτοια αποκάλυψη, απαλλάσσεται από τα πρόστιμα.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Φυσικά μια αίτηση επιείκειας δεν θα έρθει από τον μεγαλύτερο στην αγορά. Δηλαδή ο μεγαλύτερος φυσικά είναι ισχυρότερος, έχει λιγότερους λόγους να καταδώσει ή να αλλάξει κάποια πρακτική του. Συνεπώς μας απομένουν όσοι θα είχαν ενδεχομένως ένα αντικειμενικό επιχειρηματικό κίνητρο να κάνουν κάτι τέτοιο, το οποίο σε εκείνη τη συγκυρία θεωρούσα ότι θα ήταν η ΜΕΒΓΑΛ.
Ο Αδαμόπουλος πιστεύει ότι η ΜΕΒΓΑΛ μπορεί να γίνει η πρώτη εταιρεία που θα μπει στο πρόγραμμα επιείκειας και θα καρφώσει τις μεγαλύτερες εταιρείες. Για το λόγο αυτό στέλνει στην εταιρεία ως μεσολαβητή, όπως υποστηρίζει, τον σιτέμπορο Κώστα Κωνσταντινίδη, που είναι και κουμπάρος του.
Τα προβλήματα για τον Αδαμόπουλο αρχίζουν εκεί.
Τάσος Τέλλογλου
Γιατί πρέπει όταν εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα επιείκειας να παρεμβάλλεται ένας τρίτος;
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Στην Ελλάδα και σε χώρες οι οποίες ξεκινούν την εφαρμογή του προγράμματος επιείκειας, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει φυσικά μια εγγενή δυσπιστία σε αυτό το πρόγραμμα, το καταλαβαίνει κανείς ότι αν ο εισαγγελέας στην συγκεκριμένη περίπτωση συμβουλεύσει κάποιον ο οποίος έχει παρανομήσει, φυσικό είναι αυτός να έχει τη δυσπιστία απέναντι στη διωκτική αρχή. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να φτάσει από το στόμα επιχειρηματία στο αυτί επιχειρηματία.
Ο μεσολαβητής του Αδαμόπουλου συναντά τον πρόεδρο της ΜΕΒΓΑΛ στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα, για να του μεταφέρει το μήνυμα ότι αν καρφώσει, μπορεί να αποφύγει το πρόστιμο για τη συμμετοχή της ΜΕΒΓΑΛ στο καρτέλ.
Μετά τη συνάντηση όμως, ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ γράφει μια επιστολή στον δικηγόρο του, όπου του αποκαλύπτει ότι ο μεσολαβητής του Αδαμόπουλου δεν του ζήτησε μόνο να ενταχθεί στο πρόγραμμα της επιείκειας. Για να του εξασφαλίσει την ένταξη στο πρόγραμμα του ζήτησε και 2,5 εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου η ΜΕΒΓΑΛ να απαλλαγεί από το πρόστιμο για το καρτέλ.
Για να γίνει πιο πειστικός, ο μεσολαβητής του παρουσιάζει και εσωτερικά έγγραφα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που περιέχουν ενοχοποιητικά στοιχεία από τους ελέγχους του καλοκαιριού.
Οι δύο άνδρες κλείνουν νέο ραντεβού. Αυτή τη φορά ειδοποιείται και η ασφάλεια. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ στέλνει έναν εκπρόσωπο της εταιρείας του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ζητήσει να μπει η εταιρία στο πρόγραμμα επιείκειας και να καταθέσει ότι υπάρχει καρτέλ, στο οποίο συμμετείχε και η ΜΕΒΓΑΛ. Την ανάκριση διεξάγει ο Αδαμόπουλος.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Μας λέει για ποιο σκοπό έγινε το καρτέλ, το οποίο εμένα προσωπικά με σόκαρε δεν ξέρω αν κάποιον άλλον μέσα στην αίθουσα τον σόκαρε αλλά εμένα με σόκαρε, γιατί έχω ακούσει πάρα πολλά καρτέλ, έχω ακούσει καρτέλ για δημόσια έργα, για μοίρασμα αγορών, αλλά καρτέλ που να προσπαθεί να υπεξαιρέσει τρόπον τινά κρατικές επιδοτήσεις είναι η πρώτη φορά που άκουγα.
Την ίδια ημέρα, ο μεσολαβητής φθάνει στο αεροδρόμιο από τη Θεσσαλονίκη και ο Αδαμόπουλος στέλνει ένα αυτοκίνητο για να τον παραλάβει και να τον μεταφέρει στο Σύνταγμα. Εκεί, στο δεύτερο ραντεβού, ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ έχει μαζί του μια βαλίτσα με 200,000 ευρώ που, όπως λέει, είναι η πρώτη δόση των 2,5 εκατομμυρίων.
Όσην ώρα ο μεσολαβητής περιμένει, καλεί από το κινητό του τον Αδαμόπουλο.
Ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ φτάνει στο ραντεβού, αλλά τα λεφτά που μεταφέρει είναι προσημειωμένα και ο μεσολαβητής συλλαμβάνεται.
Τα τηλεφωνήματα του μεσολαβητή προς τον Αδαμόπουλο και τα εσωτερικά έγγραφα της Επιτροπής που έχει πάνω του, είναι για την αστυνομία τα δύο στοιχεία που ενοχοποιούν τον Αδαμόπουλο, που λίγο αργότερα καλείται στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Τάσος Τέλλογλου
Κληθήκατε από τον κύριο Ζησιμόπουλο να πάτε στο γραφείο του, ξέρατε γιατί κληθήκατε;
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Όχι, καθόλου. Εγώ πήγα στο γραφείο του κυρίου Ζησιμόπουλου που ήταν δύο κύριοι, αστυνομικοί από ότι κατάλαβα εκ των υστέρων, οι οποίοι άρχισαν να με ρωτούν πώς γίνεται η διαδικασία του καρτέλ και τι κάνουμε εμείς εδώ και πώς λειτουργεί η επιτροπή κλπ. κλπ., δηλαδή από εκείνη τη στιγμή είχα συλληφθεί γιατί δεν μπορούσα να φύγω από το δωμάτιο.
Ούτε ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν πιστεύει ότι ο πιο στενός συνεργάτης του μπορεί να είναι ένοχος.
Σπύρος Ζησιμόπουλος, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού (από ειδήσεις): Εξαιρετικός τεχνοκράτης και ένας άνθρωπος με χίλιες δυο? προτερήματα, τι να σας πω, δηλαδή εγώ περιμένω να ακούσω το τέλος της ανάκρισης, ειλικρινά σας λέω.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Μέσα μου έτσι ένιωθα, ότι αν υπήρχε κάποιος που δε θα έπρεπε να έχει υποστεί αυτό το πράγμα και να μην έχει αυτές τις κατηγορίες, θα ήμουν εγώ.
Τους επόμενους μήνες η ΜΕΒΓΑΛ, παίρνει πίσω όσα υποστήριξε για την ύπαρξη καρτέλ και αποχωρεί από το πρόγραμμα επιείκειας για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.
Στα χέρια των Νέων Φακέλων βρίσκονται τα ηχητικά ντοκουμέντα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με βάση τα οποία οι παλινωδίες της ΜΕΒΓΑΛ παίρνουν συχνά κωμικές διαστάσεις.
(ηχητικά ντοκουμέντα από τα Πρακτικά της 19ης Απριλίου 2007, συνεδρίαση 1052η)
κ. Αυγερόπουλος: Αρα ο Πρόεδρος γνώριζε ότι αυτή η αίτηση που είχατε κάνει ήταν φαινόμενη, ήταν εικονική και όχι πραγματική.
Π. Παπαδάκης (πρόεδρος ΜΕΒΓΑΛ): Βεβαίως..
Πρόεδρος (Επιτροπής Ανταγωνισμού): Συγγνώμη εγώ ήξερα ότι ήταν εικονική η αίτηση που είχατε κάνει κ. Παπαδάκη;
Π. Παπαδάκης (πρόεδρος ΜΕΒΓΑΛ): Όχι, όχι, συγγνώμη...
κ. Αυγερόπουλος: Αυτά κατέθεσε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος (Επιτροπής Ανταγωνισμού): Το ερώτημα που θέλω ευθέως να σας θέσω κ. Παπαδάκη και σας παρακαλώ πραγματικά να μου απαντήσετε με κάθε ειλικρίνεια μου είχε γίνει εμένα ποτέ οποιαδήποτε αναφορά σε εικονική.
Π. Παπαδάκης (πρόεδρος ΜΕΒΓΑΛ): Όχι, όχι.
Πρόεδρος (Επιτροπής Ανταγωνισμού): Εμένα μου είχατε πει, είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε.
Π. Παπαδάκης (πρόεδρος ΜΕΒΓΑΛ): Αυτό ακριβώς το είχα πει από την αρχή και σας είπα ότι, ανεξαρτήτως του εάν υπάρχει ο νόμος, ή δεν υπάρχει, εμείς είχαμε δεδομένη τη συνεργασία μαζί.
Μετά από όλα αυτά, το πρώτο πρόγραμμα επιείκειας που εφαρμόστηκε ποτέ στην Ελλάδα καταλήγει σε φιάσκο. Η έρευνα ωστόσο οδηγεί τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού να εισηγηθεί πρόστιμο ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ εναντίον ων γαλακτοβιομηχανιών της χώρας.
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Θυμάμαι είχα κάνει και ένα σχόλιο στον ανακριτή όταν έκανα την ανάκρισή μου, και είπα ότι τέλος πάντων κύριε ανακριτά καλώς κακώς, το έπιασα το καρτέλ, βγήκε!
Σε ένα μήνα η δικαιοσύνη θα κρίνει αν ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος είναι ο ιππότης που τα έβαλε με τα καρτέλ, ή αν θα ξαναμπεί στον Κορυδαλλό ως ο εγκέφαλος των κουμπάρων που έχασε την ευκαιρία της ζωής του.
Τάσος Τέλλογλου
Κύριε Αδαμόπουλε είστε ένοχος;
Παναγιώτης Αδαμόπουλος, πρ. Γενικός Διευθυντής Επιτροπής Ανταγωνισμού
Όχι βέβαια!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου