Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

Δηλητήριο σε επίπεδα - ρεκόρ σε πηγάδι του Ασπροπύργου

Εντοπίστηκε καρκινογόνο εξασθενές χρώµιο σε συγκέντρωση εννέα φορές πάνω από το όριο

Στο νερό οι ποσότητες χρωµίου έφτασαν
τα 450 µικρογραµµάρια ανά λίτρο!
Συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωµίου που πλησιάζουν τα 450 µικρογραµµάρια ανά λίτρο νερού εντοπίστηκαν σε πηγάδι εντός των εγκαταστάσεων εταιρείας στον Ασπρόπυργο σύµφωνα µε χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.

Πρόκειται για τιµές που σπάνε κάθε ρεκόρ καταγεγραµµένων συγκεντρώσεων της καρκινογόνου ουσίας από το καλοκαίρι του 2007, οπότε ήρθε στο φως της δηµοσιότητας η υπόθεση του Ασωπού.

Συγκεντρώσεις - ρεκόρ εξασθενούς χρωµίου
βρέθηκαν σε γεώτρηση στον Ασπρόπυργο.
Στη φωτογραφία διακρίνεται µολυσµένη
τάφρος στη βιοµηχανική περιοχή
Στο νερό του συγκεκριµένου πηγαδιού που χρησιµοποιούσε η εταιρεία οι ποσότητες εξασθενούς χρωµίου βρίσκονταν 9 φορές πάνω από τα ανώτατα επιτρεπόµενα όρια, ενώ σχετικά πρόσφατες έρευνες σε ποντίκια δείχνουν ότι η συγκεκριµένηουσία ενοχοποιείται για καρκίνο ακόµα και µε την κατάποσή της –πέρα από τις αποδεδειγµένες βλάβες που προκαλούνται από την εισπνοή της.

Από την έρευνα των αρµόδιων υπηρεσιών στην περιοχή διαπιστώθηκε η ύπαρξη ακατάλληλων αποβλήτων σε αγωγό όπου πραγµατοποιήθηκαν δειγµατοληψίες και αυτοψίες ώστε να ανιχνευθεί η πηγή τους. Κατά τη διάρκεια των συγκεκριµένων ελέγχων οι ελεγκτές εντόπισαν και ένα υπόγειο φρεάτιο πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας. Συνολικά στην ευρύτερη περιοχή πραγµατοποιήθηκαν 11 δειγµατοληψίες και πάρθηκαν 25 δείγµατα λάσπης και υγρών στο σηµείο όπου αρχικά βρέθηκαν οι υπερβάσεις αλλά και στις παραπλήσιες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων.

Στις 23 Φεβρουαρίου στο πηγάδι - γεώτρηση όπου καταγράφηκαν εννεαπλάσιες συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωµίου από τα ανώτατα όρια έγιναν και επαναληπτικές αναλύσεις για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσµα. Από δειγµατοληψίες των αρµοδίων υπηρεσιών που πραγµατοποιήθηκαν σε γαλβανιστήριο εταιρείας, το οποίο βρίσκεται σε µικρή απόσταση από το σηµείο όπου εντοπίστηκαν οι υπερβάσεις, διαπιστώθηκε η ύπαρξη συγκεντρώσεων χρωµίου καθώς και νικελίου. Αποτέλεσµα ήταν αµέσως να εκδοθεί εντολή διακοπής χρήσης της γεώτρησης και ναπροχωρήσει σε εισήγηση για την επιβολή προστίµου στην εταιρεία που ανήκει το γαλβανιστήριο.

«Είναι απαραίτητη η συνδροµή όλων των συναρµόδιωνφορέων ώστε να ελεγχθεί το καθεστώς αδειοδότησης των υφιστάµενων γεωτρήσεων», αναφέρει η Περιφέρεια Αττικήςκαι επισηµαίνεται ότι οι δειγµατοληψίες και οι αυτοψίεςστην ευρύτερη περιοχή θα συνεχιστούνµέχρι να εκτιµηθεί το µέγεθος και η έκταση του προβλήµατος. Σύµφωνα µε την ανακοίνωση, ο περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός απέστειλε επιστολές στην κυβέρνηση ζητώντας τη συνεργασία όλων των εµπλεκόµενων φορέωνγια να επιλυθεί άµεσα τοπρόβληµα και να αποφευχθούν οι κίνδυνοι γιατη δηµόσια υγεία.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin