Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων του Γραμματικού, στο πάγιο αίτημά τους για τη μη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση Μαύρο Βουνό. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής, κάνουν λόγο για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο σκοπεύουν να εμποδίσουν να γίνει με κάθε τρόπο. Οι επιστήμονες από πλευράς τους κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, για πιθανή μόλυνση του Ευβοϊκού και της λίμνης Μαραθώνα από τα «στραγγίδια» του ΧΥΤΑ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι οι αέριοι ρύποι θα «πνίξουν» το Γραμματικό, αλλά και ολόκληρη την Βορειανατολική Αττική.
Μέχρι στιγμής, τα έργα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ έχουν σταματήσει, τουλάχιστον στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν αρχαία ευρήματα οικισμού που κατοικείτο από το 2000 π.χ. έως και τους βυζαντινούς χρόνους. Μάλιστα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε πρόσφατα και αποφάσισε να υποβάλει την εισήγησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού για τη συνέχιση ή μη της ανασκαφής. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι το ΚΑΣ είναι υπέρ της συνέχισης των ανασκαφών και της παύσης οποιασδήποτε άλλης εργασίας. Μάλιστα, καθόλη την διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ, περισσότεροι από 200 κάτοικοι του Γραμματικού, έδωσαν ειρηνικά το παρών έξω από το συγκεκριμένο κτίριο, διαδηλώνοντας κατά της κατασκευής του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.
Όπως μας ενημέρωσε το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων, Νίκος Μπούρμπος, η κοινότητα Γραμματικού κατέθεσε νέα αίτηση στο ΣτΕ, ζητώντας να κριθούν αντισυνταγματικές και παράνομες οι αποφάσεις που εξέδωσε το 2010 ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τις οποίες εγκρίνεται η διάνοιξη νέων οδικών προσβάσεων και η διαπλάτυνση των υπαρχόντων οδών, εντός δημόσιας αναδασωτέας έκτασης, που οδηγούν στον χώρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ. Όπως επίσης μας τόνισε ο κ. Μπούρμπος: «H κοινότητα είναι συσπειρωμένη και εμείς θα παλέψουμε όσο μπορούμε. Ακόμη το έργο είναι στην αρχή και υπάρχουν παρά πολλές δυνατότητες για να μην ολοκληρωθεί».
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει τη χρηματοδότηση νέων ΧΥΤΑ από το 2008, ενώ από το 2010 απαιτεί την οριστική παύση λειτουργίας αυτών, επιβάλλοντας σε αντίθετη περίπτωση τέλη απόρριψης. Ταυτόχρονα, η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, έδειξε πως η μέχρι τώρα αξιολογήσεις για την χωροθέτηση ΧΥΤΑ στηρίζονται σε λαθεμένα κριτήρια και θα πρέπει να επανεξεταστούν, σύμφωνα με τα νέα επιστημονικά δεδομένα. Ειδικότερα, υπάρχουν ασάφειες και εσφαλμένες εκτιμήσεις, όσον αφορά τα ειδικά γεωλογικά, υδρολογικά και στρωματογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Ο δρ. Α. Κελεπερτζής, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, μας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι: «Εμείς προτείναμε την αναστολή των εργασιών στην περιοχή του έργου, μέχρις ότου εκπονηθούν οι απαραίτητες ειδικές μελέτες που θα καταγράψουν την πραγματική υφιστάμενη κατάσταση, και θα γνωμοδοτήσουν με επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία για την καταλληλότητα ή μη της θέσης. Το έργο πάντως δημιουργεί περιβαλλοντικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά προβλήματα, υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής, ενώ προκαλεί κινδύνους υγείας όχι μόνο τοπικά, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν κατά την γνώμη μου εναλλακτικές λύσεις έξω από την Αττική που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και με σημαντικότερα οφέλη».
Μία απόλυτη «ομερτά», κυριαρχεί για το θέμα διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο Μανώλης Λιονάκης, ένα ακόμη μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Γραμματικού, υποστηρίζοντας ότι όλα οδηγούνται σε αδιέξοδο μεσα από ένα ξεπερασμένο τρόπο επιλογής διαχείρισης του σοβαρού αυτού θέματος, συμπληρώνοντας παράλληλα: «Εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε, δεν πρόκειται να υποστείλουμε την σημαία του αγώνα μας. Το Α και το Ω για μας είναι η σωστή ενημέρωση του κόσμου για την ανακύκλωση και για το οικολογικό έγκλημα που θέλουν να διαπράξουν στο Γραμματικό. Πρέπει κάποια στιγμή τα πολιτικά κόμματα να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση. Όσο υπάρχει ο νόμος 3164/2003 δεν πρόκειται να δοθεί σωστή λύση στο θέμα διαχείρισης απορριμμάτων. Υπάρχουν λύσεις και προτάσεις να θεσμοθετήσουν και να αλλάξουν τον τρόπο διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Δεν χρειαζόμαστε 120 χωματερές, όταν αρκούν 15 έως 20, όπως υποστηρίζουν και οι επιστήμονες».
Η Αναστασία Βόστη, κάτοικος Γραμματικού, μας δήλωσε σχετικά με την δημιουργία ΧΥΤΑ στην περιοχή: «Πρόκειται για ένα οικολογικό έγκλημα που διαπράττεται εδώ και κανείς δεν ασχολείται και κανείς δεν συμφωνεί. Με εκπλήσσει το γεγονός, όταν ξέρουν πως βλάπτει το περιβάλλον και ότι έχουν βρεθεί αρχαία ευρήματα, να θέλουν να προχωρήσουν με το έργο. Δεν τους σταματάει ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση, που απαγορεύει με νόμο τους ΧΥΤΑ. Τι περιμένουν δηλαδή για να σταματήσουν; Δεν νομίζω πως κάηκε τυχαία το βουνό στο Γραμματικό, όταν σήμερα εκεί θέλουν να διαπλατύνουν τον δρόμο για να περνάνε τα βυτιοφόρα». Όπως σημείωσε και ο κ. Παναγιώτης Σιδέρης, μετά από μία απλή βροχόπτωση 20 λεπτών τα χώματα καταλήγουν μέσα από το κύτταρο του ΧΥΤΑ στην θάλασσα του Ευβοϊκού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Αύριο εκεί θα καταλήγουν τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ και σε τυχόν υπερχειλίσεις ακόμη και τα σκουπίδια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα κάνει εργοστάσια και όχι ΧΥΤΑ και πως όλα είναι σωστά. Αυτή είναι η κοροϊδία που προσφέρει σε όλη την Αττική η Περιφέρεια και οι Κυβερνήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων. Θέλουν να συνεχίσουν το περιβαλλοντικό έγκλημα, παρόλο που βρέθηκαν αρχαία και δεν υπάρχουν σωστές περιβαλλοντικές μελέτες».
Το Μαύρο Βουνό Γραμματικού, αποτελεί έναν από τους τελευταίους μεγάλους πνεύμονες πρασίνου στην Αττική, όπως μας είπε ο κ. Παντελής Ιωαννίδης, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων: «Ποιός με καθαρό μυαλό νοήμων άνθρωπος και επιστήμονας θα έρθει να καταστρέψει έτσι μια περιοχή; Είναι από τις λίγες περιοχές που έχουν παραμείνει ανέγγιχτες από ανθρώπινο χέρι και θέλουν να την καταστρέψουν. Υπάρχουν χιλιάδες εναλλακτικές λύσεις και τις γνωρίζουν, υπάρχουν προτάσεις από δήμους που δέχονται τα σκουπίδια και δεν τους τα πηγαίνουν». Βέβαια, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα επεισόδια και τις συλλήψεις που έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες, για το εν λόγω ζήτημα, σε μια περιοχή που έχει μετατραπεί σε αστυνομοκρατούμενη. «Η πολιτεία δεν ακούει τίποτα, δεν συζητάει τίποτα. Μάλιστα, όταν υπάρχουν μεμονωμένες αντιδράσεις στέλνουν τα ΜΑΤ και γίνεται περισσότερος χαμός με ξυλοδαρμούς. Και φυσικά θα περάσουν τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να περάσουν. Ελπίζω η 7 Νοεμβρίου να βοηθήσει ώστε να ανατραπούν καταστάσεις…», μας δήλωσε ο κ. Χρήστος Στεργίου, ένας από τους πολλούς κατοίκους που δεν δίστασαν να μπουν μπροστά στις δυνάμεις των ΜΑΤ, για να ανατρέψουν οποιοδήποτε σχέδιο ενάντια, σύμφωνα με τους ίδιους, στο συμφέρον της περιοχής.
πηγή: Αττική press
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου