Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

«Εκτός ελέγχου» η πορεία των τιμών

Πληθωρισμός-σοκ 5,6% τον Σεπτέμβριο εν μέσω ύφεσης και συρρίκνωσης εισοδημάτων- Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε προϊόντα που επιβαρύνθηκαν από τον ειδικό φόρο


ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

Σοκ προκαλεί το άλμα του πληθωρισμού κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο εν μέσω βαθιάς ύφεσης και συρρίκνωσης των εισοδημάτων των νοικοκυριών. Απογοητευτική είναι και η σύγκριση από μήνα σε μήνα. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2010 παρουσίασε αύξηση 1,9% σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2010. Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού ο πληθωρισμός «έτρεχε» με 5,5%.

Με βάση τα νέα δεδομένα η αναθεωρημένη εκτίμηση της τρόικας για πληθωρισμό 4,6% το 2010 είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφονται σε προϊόντα που επιβαρύνθηκαν από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, ενώ η νέα αύξηση του ΦΠΑ στο 23% από 1ης Ιουλίου συνέτεινε στη διάχυση των πληθωριστικών τάσεων για τα περισσότερα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Καίριο πλήγμα από τις αυξήσεις δέχθηκε και η αγορά αυτοκινήτου όπου η αύξηση στις τιμές ξεπερνάει το 10% σε ετήσια βάση. Η μοναδική φωτεινή εξαίρεση είναι η μείωση των τιμών των φαρμάκων κατά 16,4% χάρη στην αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης.

Σαφέστερη εικόνα για την «εκτός ελέγχου» πορεία των τιμών στη χώρα μας το τελευταίο έτος προκύπτει από την αύξηση τιμών τον Σεπτέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2009. Το άλμα κατά 5,6% οφείλεται κυρίως στις παρακάτω αυξήσεις των ομάδων προϊόντων και υπηρεσιών:

Κατά 17,7% της ομάδας αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

Κατά 17,7% της ομάδας μεταφορές , λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: αυτοκίνητα, τέλη κυκλοφορίας- διόδια, καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη) και υπηρεσίες μεταφορών.

Κατά 8,0% της ομάδας στέγαση , λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών και των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

Προσεχώς πετρέλαιο θέρμανσης με αύξηση 50%! Εξαιρετικά δυσοίωνη είναι η αύξηση 39,6% στο πετρέλαιο θέρμανσης τον Σεπτέμβριο σε ετήσια βάση. Ο υπολογισμός αυτός έγινε με βάση την τιμή του περασμένου Μαΐου που ήταν 54 λεπτά το λίτρο, ενώ σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πετρέλαιο θέρμανσης με τιμή από 69-72 λεπτά το λίτρο, επομένως η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι της τάξεως του 50% σε σύγκριση με τον περυσινό χειμώνα.

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin