Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010

Πρόστιμο 3 εκατ. ευρώ για αυθαίρετα στα διόδια Αφιδνών

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ

Πρόστιμο-μαμούθ της τάξης των 3 εκατ. ευρώ καταλόγισε η Πολεοδομία Καπανδριτίου στην Κοινοπραξία που κατασκευάζει την εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, από τη Μεταμόρφωση Αττικής ώς τη Σκάρφεια Φθιώτιδας, για αυθαίρετες κατασκευές στο σταθμό διοδίων στις Αφίδνες.

Στην έκθεση αυτοψίας, με ημερομηνία 20 Ιουλίου 2010, που συνέταξαν οι αρμόδιοι μηχανικοί και έχει στη διάθεσή της η «Ε», αναφέρεται ότι κατά τους ελέγχους που διενήργησαν διαπίστωσαν κατασκευή οικίσκων που χρησιμοποιούνται ως σταθμοί είσπραξης διοδίων, εγκαταστάσεις ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τοιχία και στέγαστρα, σε εκτός σχεδίου περιοχή και σε τοποθεσία όπου απαγορεύεται η συγκεκριμένη χρήση. Η συνολική επιφάνεια των κατασκευών που χαρακτηρίζονται αυθαίρετες πλησιάζει τα 750 τετραγωνικά. Επιβλήθηκε εφάπαξ πρόστιμο ανέγερσης αυθαιρέτου που ανέρχεται σε 1,953 εκατ. ευρώ, καθώς και πρόστιμο διατήρησης 976.775 ευρώ το χρόνο. Με βάση την πολεοδομική νομοθεσία, η Κοινοπραξία έχει υποβάλει ένσταση κατά της επιβολής των προστίμων και θεωρεί ότι η Πολεοδομία είναι αναρμόδια. Επιπλέον υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις προϋπήρχαν και απλώς ανακαινίστηκαν.

Σε παλιότερο δημοσίευμα, με αφορμή καταγγελίες των φορέων της βορειο-ανατολικής Αττικής που στρέφονται κατά των υπέρογκων διοδίων και έχουν από καιρό καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ, μας είχαν ενημερώσει ότι η κατασκευή των έργων καλύπτεται από τη σύμβαση παραχώρησης του 2007 και δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Η Πολεοδομία, προφανώς, έχει διαφορετική άποψη.

Χ.ΤΖ.

πηγή: Ελευθεροτυπία

Σχόλιο της Πρωτοβουλίας: Τα αυθαίρετα είναι εντός της ζώνης προστασίας του Πεντελικού όρους. Ο μισός σταθμός διοδίων έχει χτιστεί πέρσι από την κοινοπραξία όπως και τα λυόμενα που στεγάζεται η Τροχαία. Επίσης μετά την επιβολή του προστίμου χτίστηκε τοιχίο που δεν επιτρέπει την πρόσβαση στο χώρο από τους παραδρόμους. Αν η Νέα Οδός πιστεύει ότι η πολεοδομία είναι αναρμόδια να τους ελέγξει μπορεί να απευθυνθεί στο Διοικητικό Εφετείο με αυτό ακριβώς το επιχείρημα για να φτιάξουν και την διάθεση των δικαστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin