Κυριακή 18 Ιουλίου 2010
Ταξιδεύοντας στη Γάζα
Με μεγάλη επιτυχία, τόσο από πλευράς συμμετοχής, από την πληρότητα της ενημέρωσης που έγινε για το Παλαιστινιακό πρόβλημα, όσο και από τις θέσεις που αναπτύχθηκαν, έγινε το Σάββατο 17 Ιουλίου η εκδήλωση "Ταξιδεύοντας στη Γάζα" στο Πνευματικό κέντρο Ωρωπού. Την εκδήλωση οργάνωσε η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Πολιτών Βόρειας Αττικής - Ευβοϊκού.
Στην εκδήλωση υπήρχε έκθεση με ζωγραφιές παιδιών από τα δημοτικά της Γάζας που μιλάνε για πόλεμο και φυλακή και έκθεση με φωτογραφίες από την αποστολή των εκπαιδευτικών στη Γάζα.
Ο Παλαιστίνιος Αλέξανδρος Αμπουλάια στη εισήγησή του ξεκίνησε με την θέση της Παλαιστίνης ως συνδέσμου της Ασίας με την Αφρική και συνέχισε με μια ιστορική ανασκόπηση από την περίοδο που η Παλαιστίνη ήταν υπόδουλη των Τούρκων για 600 χρόνια, την επιλογή της Παλαιστίνης από τους σιωνιστές για την ίδρυση του κράτους τους μέχρι και την υπογραφή της συνθήκης του Όσλο που μας έφτασε σε δύο κράτη, με δύο κυβερνήσεις.
Από αριστερά προς τα δεξιά ο Αλέξανδρος Αμπουλάια, ο Μιχάλης Τικτόπουλος, ο Γρηγόρης Δαφνής και ο Ηλίας Παπαδόπουλος.
O Μιχάλης Τικτόπουλος, μέλος της πρωτοβουλίας ένα καράβι για τη Γάζα, αναφέρθηκε στην πρώτη επιτυχή προσπάθεια σπασίματος του ναυτικού αποκλεισμού της Γάζας το 2008 με δύο ελληνικά παραδοσιακά ψαροκάικα και ανθρώπους από 17 χώρες. Μίλησε για την διεύρυνση της διεθνής συμμετοχής και την αναβάθμιση της πρωτοβουλίας στο πρόσφατο ταξίδι, για το ρόλο της Ελλάδας αλλά και της Κύπρου όπου έφερναν εμπόδια επίσης είπε "Για πρώτη φορά τα ελικόπτερα δεν τα είδαμε στη Γάζα τα είδαμε στην Κύπρο", μίλησε για την δύναμη ψυχής των συμμετεχόντων, όταν στον τιμονιέρη του πλοίου έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο και του είπαν "I will shoοt you" απάντησε "Shoοt me ρε μαλάκα".
Στα συμπεράσματα ο κύριος Τικτόπουλος ανέφερε:
"Ένα συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αυτά τα εγχειρήματα πετυχαίνουν όταν υπάρχει αίμα.
Το άλλο συμπέρασμα είναι ότι τελικά μπορεί κάποιος όταν θέλει να κάνει κάτι να πετύχει…
Πιστεύω ότι αυτό το γεγονός είναι αυτό που συνδέει και το συγκεκριμένο θέμα το οποίο δεν έχει να κάνει άμεσα με το τι περνάει ο Ελληνικός λαός, ο λαός μας σήμερα, αλλά τουλάχιστον για μένα δίνει μία αίσθηση αισιοδοξίας ότι αν τελικά θελήσεις να κάνεις κάτι, οπουδήποτε κι αν το κάνεις, κι αν παλέψεις γι' αυτό κάτι θα πετύχεις ρε παιδί μου. Αν δεν αφήσεις την τύχη σου στα χέρια των από πάνω, πιστεύω ότι με αυτή την έννοια το εγχείρημα το συγκεκριμένο συνδέεται και με τους αγώνες που γίνονται καθημερινά εδώ πέρα και που ξέρω ότι τους κάνετε κι εσείς σε επιμέρους θέματα αλλά δεν παύουν να είναι αγώνες."
Ο Γρηγόρης Δαφνής, μέλος της πρωτοβουλίας ένα σχολείο για τη Γάζα, μας περιέγραψε την τωρινή κατάσταση στη Γάζα. Περιέγραψε μια οδύσσεια για να καταφέρουν να μπουν στη Γάζα από την Αίγυπτο, μας είπε για τα τούνελ που έχουν σκάψει οι Παλαιστίνιοι για να μεταφέρουν εμπορεύματα από την Αίγυπτο στη Γάζα. Για τα ισοπεδωμένα κτίρια, για τα κατεστραμμένα σχολεία που είχαν θεωρηθεί στρατιωτικοί στόχοι στους βομβαρδισμούς. Για την έλλειψη τζαμιών στα κτίρια. Τα σχολεία εργάζονται σε 2 με 3 βάρδιες, το πρωί δημοτικά και μετά γυμνάσια και λύκεια. Η Παλαιστίνη είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που υπάρχει υπουργείο φυλακισμένων μιας και το Ισραήλ έχει 11.500 φυλακισμένους Παλαιστίνιους. Μίλησε για το καθεστώς της Χαμάς όπου η κοινωνική ζωή δεν έχει καμία σχέση ούτε με επανάσταση ούτε με πολιτισμό.
Ο Γρηγόρης Δαφνής καταλήγει: "Η λύση για το πρόβλημα πρέπει να είναι διεθνής γιατί και το κτίσιμο του κράτους του Ισραήλ έγινε από τον διεθνή ιμπεριαλισμό. Είναι ουτοπία η υποστήριξη για δύο κράτη. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν δύο κράτη. Το κράτος του Ισραήλ υπάρχει με μια ιδεολογία "Γενοκτονία των Παλαιστινίων". Πώς μπορούν να υπάρξουν δύο κράτη εκεί πέρα; Ένα κράτος του Ισραήλ που λέει θα σφάζω όλους τους Παλαιστίνιους και ένα κράτος, ποιο; Τα δύο γκέτο;"
Οικοδεσπότης και συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Ηλίας Παπαδόπουλος.
Video από τις ομιλίες αλλά και οι ζωγραφιές θα αναρτηθούν στο site της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας στη διεύθυνση http://provoria.blogspot.com
Ο Μιχάλης Τικτόπουλος με τον Γρηγόρη Δαφνή στο μπαλκόνι του Σαπανίδειου Πνευματικού Κέντρου με φόντο την πλατεία ηρώων, την θάλλασα του Ευβοϊκού και τις βουνοκορφές της Εύβοιας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου