Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Εθελοντές χωρίς κρατική βοήθεια

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Λεφτά τέλος για τις εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ελέω κρίσης. Φέτος δεν έχουν προβλεφθεί ούτε ακόμη και εκείνες οι αναιμικές πιστώσεις που εγκρίνονταν στο παρελθόν, και που εδώ και τρία χρόνια ουδέποτε είχαν φτάσει στα χέρια των εθελοντών. Κι αφού δεν τα έδινε η προηγούμενη κυβέρνηση, η τωρινή σκέφθηκε να τα κόψει τελείως!
πηγή: Ελευθεροτυπία
Εθελόντρια της οργάνωσης ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπροστασίας Αττικής) σε παρατηρητήριο της Πάρνηθας.

Το αστείο είναι πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών, που έχει την ευθύνη για τη χάραξη της πολιτικής στα ζητήματα δασοπροστασίας, προτάσσει φέτος ως ζωτικής σημασίας μέτρο «την ενεργοποίηση των εθελοντικών οργανώσεων-φορέων», οι οποίες χρόνια τώρα συμβάλλουν αποφασιστικά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Η «ενεργοποίηση» αυτή, όμως, θα γίνει και πάλι χάρις στο φιλότιμο των εθελοντών, που τρέχουν εδώ και εκεί, αναζητώντας στολές, πυξίδες, σωλήνες δασοπυρόσβεσης και κράνη από ιδιωτικές εταιρείες.

Ο Γιώργος Σαλιαρέλης, ταμίας του ΕΔΑΣΑ (Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής), μιας οργάνωσης που μετράει 23 χρόνια δράσης, εξηγεί ότι «τα δυσάρεστα νέα τα μάθαμε τηλεφωνικώς. Μας είπαν: Παιδιά δεν μπορούμε, υπάρχει κρίση, κι αφού μπορείτε να εξασφαλίσετε χρήματα από χορηγούς, κινηθείτε μ' αυτόν τον τρόπο...»

Χρέη από προηγούμενα χρόνια

Από τις 273 ενεργές εθελοντικές οργανώσεις που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι 160 έχουν ως αντικείμενο τη δασοπροστασία και τη δασοπυρόσβεση. Η κατανομή των πιστώσεων σ' αυτές γίνεται, ή μάλλον γινόταν, επίσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Τα χρήματα διανέμονταν στις νομαρχίες. Στις οργανώσεις η ενίσχυση αυτή έφτανε με τη μορφή εξοπλισμού. Από τη ΓΓΠΠ αναφέρουν ότι «πέρσι είχαν πιστωθεί 698.200 χιλιάδες ευρώ, τα οποία δεν εγκρίθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Φέτος, δεν προβλέπονται καθόλου τέτοια ποσά».

«Αυτά που δικαιούμασταν εμείς», προσθέτει ο κ. Σαλιαρέλης, ήταν ένα κονδύλιο της τάξεως των 6 χιλιάδων ευρώ. Μας το έκοψαν κι αυτό. Σήμερα, το ελληνικό κράτος μάς χρωστάει 18 χιλιάδες ευρώ. Είναι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης που υποτίθεται ότι λάβαμε για τρία προηγούμενα έτη. Δεν ζητάμε να μας πληρώνουν. Να έχουμε μέσα να παράγουμε το έργο μας θέλουμε».

Η Ελλη Καρακούλη, πρόεδρος της οργάνωσης Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Νέας Φιλαδέλφειας, υποστηρίζει ότι τα χρήματα προηγούμενων ετών βρίσκονται αδιάθετα στη Νομαρχία: «Τα τελευταία τρία χρόνια που "λαμβάναμε" αυτό το κονδύλι,ειδοποιούμασταν από τη νομαρχία να δηλώσουμε ποιες είναι οι ανάγκες μας για εξοπλισμό. Φυσικά, αυτό φέτος δέν έγινε καθόλου. Τις προηγούμενες φορές που στείλαμε τον κατάλογο όπου καταγράφαμε τι χρειαζόμασταν, η νομαρχία δεν προέβη στην αγορά του εξοπλισμού. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι ο εξοπλισμός που ζητούσαμε ήταν διαθέσιμος μόνο από δύο προμηθευτές, οπότε θα φαινόταν ως να μεροληπτούσε υπέρ αυτών, και γι' αυτό δεν έκανε καμία απολύτως αγορά...»

Ο Νίκος Σαχινίδης είναι πρόεδρος του ΕΣΕΠΑ (Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών), που είναι από τις μεγαλύτερες οργανώσεις. Διαθέτει 53 πυροσβεστικούς διασωστικούς σταθμούς, 428 πυροσβεστικά οχήματα κι ένα διεθνές κέντρο εκπαίδευσης.

Διερωτάται: «Πόσο σοβαρή είναι η αντιμετώπιση της πολιτείας απέναντί μας, όταν πέρσι στις πυρκαγιές της Αθήνας σταματούσαν τα οχήματά μας για να πληρώσουν διόδια, το κόστος των οποίων ανήλθε τελικά στα 7.229 ευρώ, ενώ για τις βενζίνες η δαπάνη έφτασε τις 90 χιλιάδες; Δεν ζητάμε από το κράτος να μας δώσει χρήματα. Να μας επιστρέψει αυτά που μας έχει πάρει, εφόσον ο τελικός χρήστης των υπηρεσιών μας είναι είναι το κράτος».

Η μοναδική θετική εξέλιξη είναι ότι φέτος πρώτη φορά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φρόντισε για την εκπαίδευση των 160 οργανώσεων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μέχρι πέρσι αυτό γινόταν κατόπιν σχετικού αιτήματος κάθε εθελοντικής οργάνωσης. Στην τελική διαμόρφωση βρίσκεται νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την πιστοποίηση των οργανώσεων και την ασφάλιση των εθελοντών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin