Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τι έδειξαν οι έλεγχοι στο εμφιαλωμένο νερό

Εξασθενές χρώμιο και ψευδομονάδες βρέθηκαν μετά από έρευνα του ΠΑKΟΕ σε μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού. Ακόμα κι αν το αποτέλεσμα ήταν τυχαίο, δείχνει ότι οι έλεγχοι είναι πλημμελείς

Του Κασσιανού Τζέλη


Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε για την ασφάλεια του εμφιαλωμένου νερού που πίνουμε; Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) το 98% των δειγμάτων που ελέγχει είναι απόλυτα ασφαλή. Ωστόσο ο ΕΦΕΤ έλεγξε μέσα στο 2010 μόνο 162 δείγματα από τα περίπου 1,5 δισεκατομμύριο μπουκάλια που υπολογίζεται ότι διακινούνται στην αγορά. Την ίδια στιγμή, εντύπωση και ανησυχία προκαλεί ανάλυση που πραγματοποίησε και δημοσίευσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) το οποίο διαπίστωσε ότι από τα 21 μπουκάλια, ισάριθμων εταιρειών που έλεγξε, τα 8 περιέχουν το καρκινογόνο στοιχείο εξασθενές χρώμιο σε ποσότητες από 3 μγ/λίτρο έως και 30 μγ/λίτρο, ενώ σε 9 βρέθηκαν ψευδομονάδες που είναι επικίνδυνες για την υγεία από 1 ml έως 35 ml.
Ακόμη και αν είναι τυχαίο αυτό το αποτέλεσμα, δείχνει εν πολλοίς τους πλημμελείς ελέγχους στα εμφιαλωμένα νερά και κυρίως ότι η δημόσια υγεία δεν είναι διασφαλισμένη. Στο Γενικό Χημείο του Κράτος οι έλεγχοι δεν ξεπερνούν τα 300 δείγματα το χρόνο, όσα δηλαδή αποστέλλονται προς ανάλυση από το υπουργείο Υγείας και δεν γίνονται δειγματοληψίες στην αγορά, ενώ οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΦΕΤ καμία χρονιά δεν ξεπέρασαν τους 300. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε πρόσφατα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής η ηγεσία του ΕΦΕΤ, το 2010 διενήργησε 162 δειγματοληψίες και διαπίστωσε ότι σε 3 εταιρείες υπηρχε σοβαρό πρόβλημα με τους κανόνες υγιεινής κατά τη διαδικασία εμφιάλωσης. Δεν υπάρχει από εκεί και πέρα κανένας έλεγχος στη διακίνηση και την αποθήκευση του εμφιαλωμένου νερού.
Πρόσφατα σε ημερίδα του ΤΕΕ για τη ποιότητα του νερού (βρύσης και εμφιαλωμένων) διαπιστώθηκε ότι η σχετική κοινοτική οδηγία για την προστασία του πόσιμου νερού έχει εφαρμοστεί μερικώς, αφού δεν έχει συσταθεί ακόμη ο φορέας που θα εποπτεύει τους συνεχείς ελέγχους ποιότητας. Το ίδιο πρόβλημα επισημαίνει στην ενημέρωση του προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ο ΕΦΕΤ, ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι και το νερό του δικτύου (βρύσης) πρέπει να τύχει αποδοτικότερων και αποτελεσματικότερων ελέγχων.
Τα Πανεπιστήμια Θράκης και Πατρών, διενέργησαν τμηματικά μελέτες από το 1995 έως το 2003 και από το 2004 έως το 2008. Εξετάστηκαν περίπου 1.700 μπουκάλια νερού που κυκλοφορούν στο εμπόριο και εντοπίστηκαν σε πολλά από αυτά ψευδομονάδες, κολοβακτηρίδια και αποικίες μικροοργανισμών. Για να διατηρείται η ποιότητα του εμφιαλωμένου νερού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, θα πρέπει να φυλάσσεται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος με θερμοκρασία κάτω από τους 18 βαθμούς Κελσίου. Πόσα όμως από τα μπουκάλια διατηρούνται σε αυτές τις συνθήκες, ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες όπου κατά κανόνα τα ψυγεία σε σούπερ μάρκετ, περίπτερα, ταβέρνες κ.λπ. είναι γεμάτα και δεκάδες μπουκάλια μένουν εκτός, προκειμένου να πωληθούν στη συνέχεια;

Στα σούπερ μάρκετ
Σε πολλά σούπερ μάρκετ μάλιστα το εμφιαλωμένο νερό αποθηκεύεται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος ή δίπλα σε ψυγεία και ψυκτικά μηχανήματα, με αποτέλεσμα το νερό να θερμαίνεται.
Με απλά λόγια, ακόμα και αν οι εταιρείες τηρούν πλήρως τη νομοθεσία, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το νερό που καταναλώνουμε τελικά είναι ασφαλές.
Σε όλη την Ελλάδα αυτή τη στιγμή καταναλώνονται περίπου 1,5 δισεκατομμύρια μπουκάλια το χρόνο, ενώ η αγορά εμφιαλωμένου νερού αυξάνεται με ρυθμούς έως και 15% κάθε χρόνο. Μόνο στα σούπερ μάρκετ διακινούνται ετησίως 65 εκατομμύρια λίτρα νερού. Ποιος είναι ο κίνδυνος της δημόσιας υγείας από την ανυπαρξία ελέγχων; Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που έδωσε στη Βουλή η ηγεσία του ΕΦΕΤ. Σαραντα οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιδημία χολέρας που προκλήθηκε από εμφιαλωμένα νερά το 1974 στην Πορτογαλία!

πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin