Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Alain Badiou: «Να αντισταθούμε, με όποιο τρόπο μπορούμε»

Πρόσφατη διάλεξη του Alain Badiou στο ΕΜΠ.
Μήνυμα αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζονται σε ολόκληρη την Ευρώπη έστειλε ο Γάλλος φιλόσοφος και καθηγητής στο European Graduate School, Alain Badiou. Ο κ. Badiou βρέθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην Αθήνα, καλεσμένος του Γαλλικού Ινστιτούτου, και μίλησε στο tvxs.gr για την οικονομική κρίση και τα κινήματα αντίστασης, για την εξέγερση στην Αίγυπτο, αλλά και την απεργία πείνας των 300 μεταναστών.

Συνέντευξη στις Κατερίνα Κιτίδη και Τζένη Τσιροπούλου

Η οικονομική κρίση και τα εξιλαστήρια θύματά της

Ο σύγχρονος πολιτικός λόγος επικεντρώνεται στην οικονομική κρίση. Θεωρείτε ότι η κρίση συνιστά ρήξη ή αναμενόμενη εξέλιξη στο πλαίσιο του καπιταλισμού;

Για την ώρα, πιστεύω ότι η κρίση δεν συνιστά πραγματική ρήξη. Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν σημάδια ή πιθανότητες ρήξης, αλλά προς το παρόν η κρίση μάλλον αποτελεί μια γενική δοκιμασία του καπιταλισμού, από τον ίδιο του τον εαυτό. Προτείνονται προσωρινές λύσεις, για να διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα ως έχει. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει αμετάβλητο, το ίδιο και τα κέρδη από τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Η κρίση ήταν ένας συναγερμός για τον καπιταλισμό αλλά δεν έχει ακόμα τη μορφή ρήξης.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης λαμβάνονται σκληρά μέτρα, που καταστρατηγούν τις ατομικές ελευθερίες και κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα. Μπορούν να ωφελήσουν σε κάτι;

Κρίση του καπιταλισμού σημαίνει καταστροφή των αξιών, την οποία κάποιοι πρέπει να πληρώσουν. Οι καπιταλιστές δεν σκοπεύουν να την πληρώσουν οι ίδιοι, δεν νομίζω να έχουν τέτοιες αλτρουιστικές διαθέσεις. Θεωρούν ότι πρέπει να γίνει συλλογική προσπάθεια, αλλά από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο. Ξεφεύγουν από την κρίση συνήθως μέσω της επιβολής αντιλαϊκών μέτρων, που για να γίνουν αποδεκτά, χρησιμοποιείται βία. Το πρόβλημά τους είναι απλώς ποια δόση βίας να χρησιμοποιήσουν. Εφόσον η κρίση απέχει πολύ από το να παρέλθει, πολλές κινήσεις τους είναι προπαρασκευαστικές μιας ακόμα πιο δύσκολης κατάστασης –γι’ αυτό παίρνουν πολύ συχνά τη μορφή μέτρων αστυνόμευσης, νομικών κυρώσεων, καταστολής. Επίσης, λαμβάνονται μέτρα αποπροσανατολισμού των πολιτών, ως προς το ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τη κατάστασή τους. Το είδαμε να συμβαίνει ξανά τη δεκαετία του ’30: Η κρίση συνέβαλε στην άνοδο της ξενοφοβίας και του αντισημιτισμού. Αυτό βολεύει τον καπιταλισμό, γιατί, αντί να στρεφόμαστε εναντίον του, στρεφόμαστε εναντίον ανθρώπων που είναι θύματά του. Μετατρέπουμε τα θύματα σε εκ νέου θύματα, και αυτή είναι η πιο αήθης πτυχή της κατάστασης. Συνεπώς, πρέπει να αντισταθούμε –με όποιο τρόπο μπορούμε, αλλά πρέπει να αντισταθούμε.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Θέλετε πόλεμο; Θα τον έχετε! Όλοι στα διόδια Αφιδνών το Σάββατο 12/2 στις 4 μμ

Σήμερα, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011, κατατέθηκε τροπολογία που μετατρέπει την άρνηση πληρωμής διοδίων σε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ αν βεβαιωθεί η παράβαση αυτοπροσώπως από αστυνομικά όργανα. Η τροπολογία για να ισχύσει πρέπει να ψηφιστεί και να δημοσιοποιηθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα, σε σχέδιο νόμου απαλλάσσεται η κοινοπραξία της Νέας Οδού από τα πρόστιμα των 22 εκ. ευρώ που έχει επιβάλλει η πολεοδομία Καπανδριτίου για σωρεία αυθαίρετων κατασκευών στο σταθμό διοδίων των Αφιδνών αλλά και σε άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Λα Παζ, Βολιβία στις 30/12/2010
Φάνηκαν ποια συμφέροντα εξυπηρετούν. Ζούμε μια κοινοβουλευτική δικτατορία της Ελληνικής δημοκρατίας της Μπανανίας που βάζει αστυνομικούς να εισπράττουν για λογαριασμό των εργολάβων και καταργεί με αντισυνταγματικούς νόμους τις αποφάσεις της πολεοδομίας. Καθήκον κάθε πολίτη είναι να ανατρέψει την Χούντα.

Θέλετε πόλεμο; Θα τον έχετε.
Η πρώτη μάχη θα δοθεί το Σάββατο 12/2 στις 4 μμ με άνοιγμα των διοδίων Αφιδνών
Οι τοπικές ανοιχτές συνελεύσεις θα αποφασίσουν και ανοίγματα διοδίων σε όλη την Ελλάδα.

Δεν μας φοβίζουν, μας εξοργίζουν. Όλοι στους δρόμους για την Ελευθερία.

πηγή: Πανελλαδικό Συντονιστικό

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Τότε ποιός μπορεί, σ΄ έναν τέτοιο κόσμο, να τσακίσει τον τύραννο;

του Μπέρτολτ Μπρεχτ (10/2/1898 - 14/8/1956)

Ερωτήσεις κι Αποκρίσεις

- Μπορεί η αλήθεια ναν΄θνητή, το ψέμα αθάνατο;
- Έτσι δείχνουν όλα.

- Που είδες, η αδικία να μη ξαμασκαρεύεται χρόνους και καιρούς;
- Εδώ.

- Μα ξέρεις κάποιον που η βία να του 'χει φέρει τύχη;
- Και ποιός δεν ξέρει;

- Τότε ποιός μπορεί, σ΄ έναν τέτοιο κόσμο, να τσακίσει τον τύραννο;

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Συνεχίζουν και παίζουν με την δημόσια υγεία

«Ο πατέρας μου συμπεριλαμβάνεται στην πρόσφατη
επιδημιολογική μελέτη,
όμως δεν είναι απλώς ένας αριθμός...»
Ενώ έχει τεθεί όριο 3 μgr/lt στο εξασθενές χρώμιο για τα επιφανειακά νερά του Ασωπού, το όριο για το πόσιμο νερό παραμένει 50 μgr/lt! Το υπουργείο διοργάνωσε ημερίδα όπου ανακοινώθηκε αυτό που είναι ήδη γνωστό: ότι το εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνο και ότι το όριο που έχει τεθεί στην Καλιφόρνια έτσι ώστε να πάθει μόνο ένας στο 1.000.000 καρκίνο είναι τα 0,02 μgr/lt. Στον Ωρωπό πότιζαν τον κόσμο για χρόνια με 100 μgr/lt και συνεχίζουν να τον ποτίζουν με 5 μgr/lt. Τι περιμένουν για να ορίσουν χαμηλό όριο; Είμαστε εξοργισμένοι και απαιτούμε το υπουργείο να οριοθετήσει άμεσα τα 0,02 μgr/lt ως όριο για τις ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου στο πόσιμο νερό.

Το δελτίο τύπου του υπουργείου:

LinkWithin