Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

«Πράσινο» στο ν/σ για κάμερες σε δημόσιους χώρους

Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την υπό προϋποθέσεις εγκατάσταση και λειτουργία καμερών σε δημόσιους χώρους.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο στηρίζεται στις γνωμοδοτήσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Όταν μαθεύτηκε η αιματοχυσία που έκαναν οι τόρηδες στην Ελλάδα

Όταν ο λαός βρίσκεται μπροστά στον κίνδυνο της τυρανίας διαλέγει ή τις αλλυσίδες ή τα όπλα.

Auf die Nachricht von den Toryblutbädern in Griechenland

Ἐκεῖ πού ἡ βρωμιά εἶναι πιό μεγάλη,
ἐκεῖ ἀκοῦς τά πιό μεγάλα λόγια.
Μ' ἄν πρέπει τήν μύτη σου νά φράξεις,
πῶς θά φράξεις τήν ἴδια ὥρα καί τ’ αὐτιά σου;

Ἄν δέν εἶχαν βραχνιάσει τά κανόνια,
θά λέγανε: ρίχνουμε γιά νά τηρήσουμε τήν τάξη.
Ἄν ὁ χασάπης πρόφταινε ν' ἀνασάνει,
θά 'λέγε: κέρδος κανένα ἐγώ δέν ἔχω.

Σάν οἱ συμπατριῶτες μου ἑλληνιστές
διωχτήκανε ἀπ’ τούς ὁμηρικούς τους κάμπους
ὅπου ἀναζητοῦσαν λιόλαδο καί κοπάδια,
οἱ ἐλευθερωτές γύρισαν ἀπ’ τή μάχη
καί βρήκανε καινούρια ἀφεντικά
νά κυβερνᾶν τίς πολιτεῖες τους.

Κι ἀπ’ τά κανόνια ἀνάμεσα, προβάλανε οἱ ἔμποροι.

Μπέρτολτ Μπρεχτ
Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης


220 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο στην ΕΑΒ

Η βαριά καμπάνα με την οποία απειλούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος ότι θα τιμωρούσε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία για τη μόλυνση που προκάλεσε στην περιοχή του Ασωπού και κατ΄ επέκταση της Θήβας από το εξασθενές χρώμιο, τελικά μεταφράζεται σε πρόστιμο μόλις 220.000 ευρώ!

Tην ίδια στιγμή η ΕΑΒ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε νέα παράταση από το ΣτΕ προκειμένου να συμμορφωθεί με την περιβαλλοντική νομοθεσία. Η προθεσμία που είχε δώσει στην εταιρεία το ΣτΕ μετά από προσφυγή φορέων και κατοίκων της περιοχής, έληξε στις 30 Νοεμβρίου. Πηγές των επιθεωρητών Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι η ΕΑΒ προέβη σε μερική συμόρφωση, ωστόσο διαπιστώνονται ακόμη κρυφοί αγωγοί που ρίχνουν εξασθενές χρώμιο ανακατεμένο με νερό και άλλα λύματα στον Ασωπό.

Μετρήσεις
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε, πάντως, στην ΕΑΒ αφορά στις μετρήσεις που στις αρχές του χρόνου οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος εντόπισαν σωρεία παραβάσεων.
Πάντως το πρόστιμο είναι πολύ πιο μικρό απ΄ ότι αναμενόταν αρχικά (500.000 ευρώ). Η ελληνική αεροπορική βιομηχανία θεωρείται από τους κύριους υπεύθυνους στη ρύπανση της περιοχής του Ασωπού μαζί με τη μεταλλουργία και τη χημική βιομηχανία.

πηγή: Ημερησία

Όχι ΧΥΤΑ. Συνέλευση την Παρασκευή 3/12

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ
ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Επιτροπή Αγώνα αφού έλαβε υπόψη της τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, όσον αφορά τη διεξαγωγή του αγώνα κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας ΧΥΤΑ στο Γραμματικό καθώς και τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τη διεξαγωγή των πρόσφατων περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του Νοεμβρίου 2010, αποφάσισε τη σύγκληση Λαϊκής Συνέλευσης την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 7.00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο του Γραμματικού, για ενημέρωση και λήψη αποφάσεων.
Καλούνται όλοι οι κάτοικοι του νέου Δήμου Μαραθώνα να παραστούν στη λαϊκή συνέλευση αναλογιζόμενοι ότι η μαζική και ενεργή συμμετοχή τους στον αγώνα αποτελεί τη μόνη εγγύηση για την επιτυχή έκβασή του.

Γραμματικό 25 Νοεμβρίου 2010
Επιτροπή Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ

«Μετά το ατύχημα ή έπρεπε να ζήσω ή τέρμα…»

Γράφει η Ροδούλα Λουλουδάκη

Το παιχνίδι που έπαιξε η ζωή στο Νίκο Μούνδρο ήταν άτιμο!

Ήταν ζαλισμένος κι άφησε τη μηχανή για να επιστρέψει με τα πόδια. Όμως του την είχε στημένη η ζωή... Η μοίρα, το πεπρωμένο του, όπως θέλετε πείτε το. Ζαλίστηκε, έπεσε απ΄ τα τρία μέτρα και δεν περπάτησε ποτέ ξανά!

Η ιστορία του επαναλαμβάνεται στη Ρόδο κάθε φορά που κάποιοι λένε πως «…ότι είναι να γίνει θα γίνει και θα γίνει όταν θέλει αυτό…»! Την είχα ακούσει κι εγώ και ζήτησα να τον γνωρίσω…

Είδα έναν χαρούμενο άνθρωπο, με μια ζωντάνια κι ένα ταμπεραμέντο που δεν το βρίσκεις κοιτώντας γύρο σου. Πίσω απ΄ το γραφείο του πολιτικού μηχανικού, στην υπηρεσία Αποχέτευσης της ΔΕΥΑΡ όπου τον συνάντησα, είδα ένα νέο άντρα που πρόσεξα ότι είναι γυμνασμένος, που στον ελεύθερό του χρόνο μου είπε ότι «μπλογκάρει του σκοτωμού…» και δείχνει τη φωτογραφία της κόρης του στο κινητό του, με το καμάρι του χαζομπαμπά.

Στη ζωή κάποια πράγματα γίνονται για κάποιους λόγους και ποτέ δεν ξέρει κανείς για ποιους!

Ο Νίκος Μούνδρος πέρασε πολλά για να έχει πια μόνο ερωτήματα. Διαπιστώνω ότι έχει και απαντήσεις…

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Προσπάθεια τρομοκράτησης στην Αυλίδα

Τις τελευταίες ημέρες εξελίσσεται μια υπόθεση τρομοκράτησης των πολιτών της Αυλίδας, οι οποίοι μέσω του Συλλόγου τους «Ενεργοί Πολίτες Αυλίδας», συγκέντρωσαν πάνω από 500 υπογραφές κατοίκων και έστειλαν διαμαρτυρία στους αρμόδιους κρατικούς φορείς (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας, Δήμο Χαλκίδας, Δήμο Αυλίδας και Εισαγγελέα Χαλκίδας), για την ρύπανση που προκαλείται στην περιοχή της Αυλίδας από δραστηριότητες των Ναυπηγείων Χαλκίδας (απόβλητα αμμοβολής) και της Νεοχημικής (δυσάρεστες οσμές), ζητώντας το αυτονόητο, να εφαρμοστεί η περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η τρομοκράτηση αυτή παίρνει και «άγριες» διαστάσεις, αφού κάποιος ανόητος εντεταλμένος ή όχι από κάποιους δεν έχει σημασία, απείλησε κάποιον πολίτη της Αυλίδας, που έχει υπογράψει το κείμενο διαμαρτυρίας ότι θα βρει καμένο το σπίτι του.
Θέλουμε να θέσουμε δύο ρωτήματα με την ανακοίνωσή μας :
1. Είναι αλήθεια ότι τα ονόματα των υπογραφών διέρρευσαν από τις προαναφερόμενες δημόσιες υπηρεσίες και βρίσκονται στα χέρια των υπευθύνων των επιχειρήσεων ; Πως διέρρευσαν τα ονόματα με τις υπογραφές και για ποιο ακριβώς σκοπό βρίσκονται τα γραφεία των επιχειρήσεων ;
2. Εάν οι υπεύθυνοι των συγκεκριμένων επιχειρήσεων τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους με τους οποίους έχουν αδειοδοτηθεί και είναι καθʼόλα νόμιμες οι δραστηριότητές τους, τι ακριβώς φοβούνται και εξαπολύουν μέσω εντεταλμένων τρίτων, απειλές ;
Η καταγγελία μας είναι δημόσια και απευθύνεται προς όλα τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, ώστε να είναι ενήμερα για την κατάσταση και τους κινδύνους που περικλείονται, ώστε να πράξουν τα δέοντα.

πηγή: Παρατηρητήριο Αειφορίας Ευβοϊκού

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

LIVE μετάδοση του Πανελλαδικού Συντονιστικού την Κυριακή 28/11

Ένας χρόνος αγώνες είναι μόνο η αρχή...

  • Αρνούμαι να πληρώσω Διόδια
  • Αρνούμαι να δεχτώ την παράνομη παραχώρηση των δημόσιων δρόμων στο διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο και στις τράπεζες
  • Αρνούμαι τις ΜΠΑΡΕΣ στους δρόμους και στη ζωή μας. ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επί υπουργίας Σουφλιά, με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ παραχώρησαν τους δημόσιους δρόμους στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Από τότε και μετά, σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα από Πελοπόννησο μέχρι την Θράκη (συζητούν να βάλουν διόδια και στην Κρήτη), νέοι σταθμοί είσπραξης διοδίων ξεφυτρώνουν νέες αυξήσεις στις τιμές επιβάλλονται.
Χωριά και πόλεις περικυκλώνονται από σταθμούς διοδίων και έτσι για να φύγεις και να γυρίσεις στο σπίτι σου πληρώνεις χαράτσι. Σε κάθε νέο δρόμο που ασφαλτοστρώνουν, την επόμενη μέρα τοποθετούν διόδια. Γιατί άραγε πληρώνουμε πανάκριβα ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ;

Τα διόδια στην πραγματικότητα είναι ένας Κεφαλικός Φόρος που τον πληρώνουμε κατευθείαν στις τράπεζες και στις εταιρείες. Νέοι φόροι, περικοπές μισθών και συντάξεων, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων κλείσιμο επιχειρήσεων και μαζική ΑΝΕΡΓΙΑ είναι αυτά που απαιτούν το διεθνές και ντόπιο κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις, με μνημόνια κατά εντολή της Ε.Ε και του ΔΝΤ, με μεγάλη προθυμία τα επιβάλουν. Οι διεθνείς και ντόπιοι τοκογλύφοι αφού επί δεκαετίες, με την συνεργασία του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος, κερδοσκοπούσαν ασύστολα, τώρα ζητούν από την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό να πληρώσει με την ζωή του την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Το κίνημα “αρνούμαι να πληρώσω διόδια” είναι μέρος του κινήματος που δεν δέχεται οι εργάτες και ο εργαζόμενος λαός να πληρώσει την κρίση του καπιταλιστικού τους συστήματος. Αρνούμαστε να πληρώσουμε, αρνούμαστε την ανεργία, αρνούμαστε μια μαύρη ζωή χωρίς ελπίδα. Αρνούμαστε να ζήσουμε την κόλαση του καπιταλισμού. Διεκδικούμε τα πάντα τα θέλουμε ΟΛΑ, θέλουμε την ζωή μας. Στον αγώνα αυτόν που το κίνημα μας είναι πάνω από ένα χρόνο στους δρόμους, με πρωτοφανείς και πρωτότυπες δράσεις («Πάμε ΔΕΘ- σηκώστε τις μπάρες», «Τριπλό by pass», «Στείλτε τον Γιωργάκη απ΄τον παράδρομο» και δεκάδες άλλες) χαράξαμε κάποιες αρχές πάνω στις οποίες κινούνται οι επιτροπές αγώνα.

Οι 5 αυτές αρχές συνοψίζονται στα εξής :
  1. Παλεύουμε για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ
  2. Σαν κύρια μορφή δράσης μας είναι το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΔΙΟΔΙΑ σαν μερικότερο χαρακτηριστικό του ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ
  3. Λειτουργούμε με διαδικασίες συνελεύσεων , αμεσοδημοκρατικά, χωρίς προέδρους , γραμματείς και φαρισαίους.
  4. Στο κίνημα μας έχουν θέση όλοι όσοι θέλουν να αγωνιστούν εκτός από φασίστες και ρατσιστές
  5. Παλεύουμε σε αλληλεγγύη με τους αγώνες όλων των εργαζόμενων και ανέργων , των συνταξιούχων και της νεολαίας ενάντια σε αυτούς που μας κλέβουν την ζωή.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο καλούμε κάθε πολίτη ή επιτροπή να πάρει μέρος στο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ που θα γίνει στον Μώλο Φθιώτιδας, την Κυριακή 28-11-10 στις 11 πμ. -Να αναπτύξουμε τους στόχους του κινήματος μας και να οργανώσουμε τις δράσεις μας.

Η Λάρισα του τρομονόμου: Ένα πείραμα που πρέπει να αποτύχει!

Απο πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «πείραμα» απο άλλους ως «πρόβα τζενεράλε» μαζικής εφαρμογής του τρομονόμου.Οτι τίτλο και να δώσει κανείς στις επικείμενες δίκες της Λαρισας δεν θα μπορέσει να αλλοιώσει το βαθύτερο και ουσιαστικότερο νόημα αυτής της δίωξης.

Για να καταλήξουμε όμως σε ασφαλή συμπεράσματα πρέπει να ξεκινήσουμε απο την άκρη της κλωστής της ιστορίας και να ξετυλίξουμε τον μίτο του Δεκέμβρη του 2008.

Τα πρώτα μέτρα της κλωστής κρύβουν φρίκη και αγριότητα. Η σκανδάλη πιέζεται και η σφαίρα διαπερνά το κορμί του Αλέξη ετών 15. Μα αυτή η σφαίρα βρήκε πολλούς. Άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο. Άλλους ξώφαλτσα και άλλους κατάστηθα. Άλλοι πάλι απλά την άκουσαν να σφυρίζει πάνω απο τα κεφάλια τους μάζεψαν τα πανό τους και χώθηκαν στα κομματικά τους γραφεία καλυπτόμενοι ακόμη μια φορά πίσω απο το ανάθεμα της προβοκάτσιας. Μα οι πολλοί αντέδρασαν και δεν κατάπιαν αυτή τη αδικία. Διάολε ήταν μόλις 15 χρονών.

Ηταν ένα παιδί σαν τα δικά μας παιδιά. Όταν μάλιστα τα ΜΜΕ, που τόσα χρόνια ταίζε επιμελώς την ραστώνη της κοινωνικής μας συνείδησης, άρχισε να προβάλλει την χαμογελαστή φωτογραφία του στις οθόνες μας, με μιας, έπαψε να ειναι ο Αλέξης, έπαψε να είναι ο δεκαπεντάχρονος και έγινε το τραγούδι που όλοι ψελίζαμε όλο και πιο σιγά, όλο και πιο ψυθιριστά μη τύχει και μας πουν γραφικούς. Εγινε το γελαστό παιδί.

LinkWithin